Триместен дирекцион - шейна с управление, и двоен велосипед, измайсторени още на 12 години, задават житейската посока на общинския съветник от ДСБ Иван Станев, който преди два дни отпразнува имения си ден, а на пети април ще има още един повод за радост - 60-годишен юбилей.
Рядкост са децата, които могат да се похвалят със собственоръчно направена шейна, с която с приятели при всеки паднал сняг са тренирали „висш пилотаж“ на Текето или на хижа „Приста“. Но шейната е само щрих в натоварените дни на петокласника Иван, който има точно разписание на заниманията всеки ден след училище -  авиомоделизъм в понеделник, баскетбол и пиано във вторник, френски в сряда, школа по математика и кръжок по биология в четвъртък, а в последния ден на седмицата физика и пиано.
Тази широта на заниманията и интересите му, разбира се, не е случайна. Всичко се дължи на 
богатото родословно дърво на Иван Станев, който е горд със стария си русенски род
Сред предците му има прадядовци - опълченец и мирови съдия; дядовци - предприемач и винопроизводител, от които идват дисциплината и стремежът му към търсене на новото и непознатото; баби - учителки и по-късно домакини, които са го научили да обича семейството, книгите, музиката, рисуването, операта и театъра; баща - технолог, от който му е инженерното начало и любовта към природата; майка - счетоводител, чието послание е било да държи на думата си, да завършва започнатото и да се радва на живота; леля - музикант и икономист, която е вярвала в Бог, обичала е хората и го е запалила за информационните технологии...
С такива баби и леля нямаше как седмицата ми да протича по друг начин, споделя Иван Станев и обяснява, че всичко му е било интересно и го е правел с удоволствие.
По-скоро го чувствах като игра и забавление, отколкото като задължение, спомня си днешният съветник и с усмивка допълва, че вероятно е имало и малки изключения.
Особен принос за хармоничните отношения на бъдещия инженер с изкуството са имали и образователните концерти за деца на Илия Темков. Иван още помни как на Прощалната симфония на Хайдн, изпълнена на свещи, оркестрантите стават един по един и излизат, като гасят свещите си. Помагали са и списания като „Космос“ и „Наука и техника за младежта“, но според него 
най-вече е помагал духът в семейството
Спомените му от онова време са свързани и с игри на тенис в двора на кукления театър.
Оттогава имам подарък мрежичката за събиране на топки по кортовете. То си трябваше мрежичка, защото дворът не беше ограден и много често се случваше да пострадат доматите в Руската църква или люляците на Безмитна зона, разказва Иван.
Детството му е съпътствано от събития като полета на първия човек в космоса, първото стъпване на човешки крак на Луната и много други първи неща. От това време очевидно му е останал и стремежът всичко, което прави, да е съизмеримо с добрите образци в съответната област.
Дали съм успявал, още повече дали винаги съм успявал, това хората и времето ще преценят. Според мен обаче дори само стремежът е достатъчен. Този стремеж води до натрупване, което по-рано или по-късно ще доведе до успешни резултати. Такъв стремеж е градил Рим и Британската империя. Този стремеж днес движи САЩ и Европа. Този стремеж като че ли малко липсва на нас и най-вече на децата ни, разсъждава съветникът.
Освен че е кореняк русенец Иван Станев 
и досега живее в родния си град, въпреки че работата му е свързана с непрестанни пътувания до София
където в момента работи в здравното министерство в областта на информационните технологии.
Той е завършил основното си образование в „Любен Каравелов“ през 1970 година.
„Любен Каравелов“ е нашето училище - така го знам аз, така се знаеше в семейството ми. Макар че и „Никола Вапцаров“ и „Иван Вазов“ също бяха близко, не помня вкъщи да се е обсъждала друга възможност освен „Любен Каравелов“, споделя Иван.
След основното образование семейният съвет обсъжда две възможности за следващата степен - Английската и Математическата гимназия. Надделяват интересите намомчето към точните науки и това, че в годината, в която кандидатства, се създава Математическата гимназия. А днес Иван с гордост заявява, че е завършил Математическата гимназия с нейния първи випуск.
В училище винаги съм бил отличник, което обаче никак не ми пречеше да опитам от колкото се може повече интересни неща.
Тези години бяха едно приятно време на много търсене и много намиране
Освен стандартните търсения по това време с приятелите ми сме търсили и нестандартни решения. Пример за това е триместният дирекцион - шейна с управление, който измайсторихме с Пенчо и Стефан, и двойният велосипед с помощта на Дявола - Митко Трифонов.
След като в гимназията е силно повлиян от Файнмановите лекции по физика (Ричард Филипс Файнман е един от най-забележителните американски физици на 20 век, наричан най-великият ум след Айнщайн), решава да следва тази специалност. По редица причини обаче семейството не подкрепя желанието му и тогава остава естественият втори избор - специалността „Изчислителна техника“, като Иван е завършил с втория випуск на тази специалност в Русенския университет.
Вторият избор беше лесен. Той беше продължение на желанието ми от Математическата гимназия да навлизам в програмирането. Тогава тази област бе почти толкова непозната в България, колкото и космическите изследвания, споделя съветникът. Сега, тридесет години отдалечен във времето, Иван смята, че семейният съвет го е насочил към отличен избор. Гордее се с професията си и е от малкото късметлии, попаднали в перфектната ситуация, когато работата и хобито са слети в едно.
Два пъти се налага да прекъсне следването си. Първият път е под въздействие на едно краткотрайно, но силно хоби - спортният бридж, тъй като има много тренировки, много състезания и малко време за учене. Тогава студентът 
попада в Металопресовия цех на завод „Найден Киров“ и разбира какво означава производство
и как се прави неговата автоматизация.
Второто ми прекъсване беше с далеч по-важни последици. Работих като оператор на голяма изчислителна машина в Изчислителния център на Русенския университет. В края на годината вече бях спечелил доверието на колегите си и започнах да оставам почти всяка вечер нощна смяна. В някои от вечерите, когато работата приключеше по-рано, настъпваше истинско тържество. Тогава получавах премията да работя с голямата машина като с персонален компютър. Във време, когато майсторите пускаха една програма по 5-6 пъти годишно и в България имаше вероятно не повече от 20 големи машини, да получиш възможност, пък макар и за час-два за търсения и експерименти с голяма машина, си беше истинско чудо, спомня си информатикът.
Това решава и окончателно кариерата му. Веднага след завършването на университета започва да работи като системен инженер в Университетския изчислителен център. Прекараното там време е ново натрупване.
Към операционните системи, компютърните архитектури и компилаторите се добавиха много силните в този период работи в областта на изкуствения интелект, което и предреши прехода ми от производство към академична кариера, разказва Иван. 
В края на 1985 г. (година и половина след дипломирането си) кандидатства и 
печели асистентско място в катедра „Изчислителна техника“ на Русенския университет
По-късно започва работа в по-близката до профила му катедра „Информатика и информационни технологии“, където продължава и до сега. През този период основно на втори трудов договор или на граждански договори Иван Станев е работил в Агенция „Митници“ от 2001 до 2007 година, в транспортното министерство от 2010 до 2013 година. През 2014 започва работа в здравното министерство, като позициите му и в трите ведомства са в областта на информационните технологии. 
В периода 2007-2010 г. създава и работи в частна софтуерна фирма.
Всяко следващо начинание представляваше надграждане на вече постигнати резултати, за да се стигне до пряко участие и с пряко въздействие в изграждането на електронното управление в България, както и до редица публикации в областта „Автоматизация на програмирането“, споделя специалистът.
В академичната среда е преминал през всички по-важни софтуерни дисциплини - Програмиране, Теория на програмирането, Софтуерни технологии, Информационни системи, Изкуствен интелект, Проектиране на софтуерни системи и Компютърна лингвистика. 
Има 83 публикации и повече от 60 изследователски и приложни проекта
Основната му научна област, с която има защитена докторантура и е доцент, е „Информатика и компютърни науки“.
Конкретните ми работи са в областта на теорията на програмирането, софтуерното инженерство, компютърната лингвистика и автоматизацията на програмирането. Практически нямам теоретичен резултат, който да не съм проверил в практиката, казва съветникът.
Иван определено попада в графата на успелите русенци. Сред постиженията му се открояват изградената бакалавърска специалност „Авангардни информационни технологии“ в Русенския университет и филиала на Техническия университет в София и Пловдив. Тази специалност е създадена като модел на образованието в лондонските университети Imperial College и Brunel University в рамките на един от първите и най-големи в България TEMPUS проекти на Европейския съюз.
Други негови постижения са разработеният в рамките на европейски изследователски проект модел и технологичен прототип на Интелигентна потребителска документация, както и разработеният в рамките на дисертационното му изследване метод и 
технологичен прототип за автоматизирано програмиране на робот
по описано на български език задание.
Доц.Станев има и разработен и публикуван в Cambridge Scholars Press метод за автоматизирано програмиране наречен Knowledge Based Automated Software Engineering (KBASE). Освен създадената софтуерна фирма съветникът може да се похвали и със създадените ИТ стратегии и софтуерни архитектури за развитие на ИТ системите на Агенция „Митници“, на българското електронно управление, на електронното здравеопазване, както и изградената съвместо с голяма софтуерна фирма магистърска специалност „Софтуерно инженерство“.
Имам и редица по-малки разработки, публикации и продукти, които ценя наравно с останалите, и които са ми донесли също толкова радост и удовлетворение от крайния резултат, допълва Иван и не пропуска да отбележи, че всичко направено би могло и трябва да се подобри и да се подобрява постоянно.
Наред с всички успехи в академичната и ИТ сферата Иван пожъна поредното си постижение на 25 октомври, когато бе избран с преференции за общински съветник от групата на Реформаторския блок.
Две са всъщност причините той да се насочи към политиката. Първата се дължи на желанието му да допринесе за създаване на по-добри условия за работа и развитие, след като дълго е наблюдавал перипетиите в това отношение. Другото му разочарование идва, след като се сблъсква на много места по пътя си с непреодолими стени от неразбиране. 
В момента, в който достигнах пет сериозни поражения като експерт
най-вече в областта на големите правителствени информационни системи, си казах, че трябва да сменя подхода. От правещия системи да стана създаващия условия за правенето на системите, споделя той. 
В рамките на сегашната си политическа дейност си поставя три основни задачи - да работи за създаване на условия най-силните българи да започнат да продават български продукти на целия свят, да участва в подобряването на средата, в която да растат нашите деца, така че тази среда да ги учи да летят, а не да вървят, и да помогне с каквото може да се намали поне малко многото натрупана мъка и болка в България. 
Основните акценти в работата му в общинския съвет пък са: 
въвеждането на електронни административни услуги в община Русе
създаването на голям брой високотехнологични работни места в града и развиването на форум, който да работи по подобряване на гражданското общество.
Амбицията ми е да постигнем за няколко години форум от русенци, които в реално време и през интернет да формират обща гражданска позиция, на която моята партия „Демократи за Силна България“ и/или аз да сме говорители, обяснява съветникът. Другата му задача, но не на последно място, е да развие фондация „Станев“, която да подпомага безработни.
Иван не е женен и живее с баща си, който е пенсионер на 90 години, но има по-добри компютърни умения от някои от студентите. 
С това натоварено ежедневие рядко му остава време за пълноценна почивка. Все пак, когато се отвори такава възможност, се стреми да й се наслади максимално според широките си интереси.
Обичам симфонични концерти и опери, слушам Вагнер и Рихард Щраус вкъщи, плувам, разхождам се в планината, обикалям хубав музей или картинна галерия, крещя си на воля на стадиона или се занимавам с нещо друго, което ме кара да съпреживявам, да се вълнувам, да мисля, да съм жив. Когато се занимавам с нещо, то е истинско, споделя ИТ капацитетът. 
Той много обича да пътува, като 
няма място в България, което да не е посетил
Почти не е останало място и в Европа, където да не е бил. Изключение прави Париж, който съм си оставил за десерт. Изключение прави и Лондон, който често е началото или краят на моите европейски пътувания. В Лондон се чувствам както като в Русе, като вкъщи.
Иван Станев се радва на всяко хубаво и истинско нещо без значение какво е то.
Радват ме почтеността и джентълменството, които в последно време са рядкост. Радват ме онези добри резултати, при които постигналият ги е изпитвал удоволствие, радва ме и усмивката. С тъгата е по-сложно. Най-често в истински вид изпитвам тъга, когато близък човек, форум, картина, са загубени завинаги. В другите случаи тъгата е примесена да кажем със самокритичност. Например, когато не съм достатъчно добър да променя ситуацията, и допусна да загубя контрол, споделя в навечерието на 60-ия си юбилей новият политик и доказан професионалист във високите технологии.