Има стотици хиляди хора в известния със своята цивилизованост германски град Кьолн, които ще бъдат в състояние на шок заради „културните недоразумения“, пише британската журналистка Алисън Пиърсън в статия, публикувана от The Telegraph и цитирана от "Фокус".
Фактите, които са известни, са изключително тревожни. В навечерието на Нова Година, в околностите на красивите двувърхи катедрали, около хиляда мъже с арабски и северноафрикански външен вид са извършили сексуални посегателства и обири над жени, които са се наслаждавали на празненствата. Досега са подадени около 100 жалби в полицията, включително две за случаи на изнасилване.
Осемнадесетгодишната Мишел разказва, че тя и нейните приятели са били заобиколени от 30 мъже, които са ги малтретирали и са откраднали техни вещи. Според Мишел, мъжете са изглеждали разгневени.
И това е същността на проблема. Ако си доктринерно задължен да покриваш жените си, тогава видът на жени като красивата, руса Мишел, която е родена непокрита и жизнерадостно самоуверена, провокира изкушение, и това те прави гневен. Този гняв не е насочен натам, накъдето трябва – към самия себе си или към системата от вярвания, която забранява на жената да се движи и да се облича, както си иска – а към изкусителката (точно както в ранното християнство). За да бъде удовлетворена мъжката гордост, изкусителката трябва да бъде унижена и тероризирана, пише британската журналистка.
Трудно е да се адресира този проблем, без това да предизвика крясъци за „Ислямофобия“, отбелязва още авторката.