4000 лева даде възрастна жена на измамници в първия им удар за 2016 година.
В 11 часа на Богоявление на домашния телефон на 79-годишна русенка се обадил непознат и след хитро  подпитване разбрал, че тя има дъщеря. Тогава взел инициативата и казал, че е доктор, а щерката е пострадала от късо съединение на работа и трябва да я транспортират с хеликоптер до София за спешна операция. За целта е необходима сумата от 10 000 лева, отсякъл с твърд глас „лекарят“. Попарената майка отчаяно казала, че има само 4000 лева, но „докторът“ проявил великодушие и казал, че ще се опита да уреди заплащането на разликата от здравната каса. После поискал точния адрес на старицата и я инструктирал да даде парите на изпратения в дома й човек. 
20 минути по-късно на вратата позвънил мъж на 30-40 години и взел парите. След това бабата си отдъхнала, че лечението на дъщеря й няма да се забави и решила да разбере какво точно се е случило с нея. Отишла на работното й място, където я открила жива и здрава и веднага разбрала как е била „излекувана“ по телефона.
253 100 лева или по над 20 000 месечно е измъкнала през миналата годината телефонната мафия от доверчиви възрастни хора в Русе и региона, сочи статистиката на Областната дирекция на МВР. Огромната сума е натрупана в 97 измами. За 12-те месеца са установени и 5 неуспешни опита за подлъгване на възрастни хора, които обаче са се усетили и са уведомили близките си и МВР. В един от тези случаи две дъщери спипаха куриера при баща си с взети 3000 лева и го принудиха да ги върне.
По повод канонадата от измами криминалистите и районните инспектори към ОДМВР започнаха нова информационна кампания за уведомяване на възрастните хора за измамните схеми и съвети как да реагират срещу тях. Листовките бяха разлепени в пощенски клонове, пенсионерски клубове и във входове на блокове, но засега този метод не успява да противодейства на телефонните измамници, които стават все по-нагли  и изобретателни.