Винаги, когато става някаква промяна, е важно какво целиш, какво искаш да постигнеш, заяви по БНТ председателят на Управителния съвет на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков за пенсионната реформа.

Като основни цели на тази реформа бяха обявени ръст на пенсиите и да бъде постигната финансова стабилност на Националния осигурителен институт, тъй като вече повече от 50% от парите за пенсии не идват от осигуровки, а от данъци.

Със стъпките, които са направени в пенсионната реформа, са били изпратени разнопосочни сигнали. Иначе пътят с увеличаване на пенсионната възраст е верен, подчерта бившият министър на труда и социалната политика. Ако погледнем заложените параметри в бюджета и показателите за инфлацията, може да се прогнозира, че през тази година покупателната ни способност няма да нарасне, а пенсиите ще бъдат замразени, каза Нейков.

Няма доказателства, че нарастването на минималната работна заплата води до увеличаване на заетостта, но няма и доказателства, че намаляването й увеличава безработицата. Много работодатели приемат увеличаването на заплатата като административна мярка, а не като оценяване на труда на хората. Големият проблем у нас е, че все още няма адекватна връзка между квалификацията и цената на труда. Затова и хората не виждат смисъл да повишават квалификацията си. Това трябва да се промени и тогава и работодателите ще разберат защо плащат повече, защото получават по-качествен труд, каза още Нейков.