С голямо празнично хоро, водено от националния трибагреник, започна тържеството за Богоявление в село Ценово. Стотици ценовчани излязоха на площада, заедно с кмета на общината Петър Петров и председателя на Общинския съвет Галина Георгиева, а след това отидоха в храма „Света Петка“, където отец Антон отслужи велик богоявленски водосвет. Оттам потегли шествие към двата моста на река Янтра, които са на километър от общинския център. Заради студеното време, повечето от хората се качиха на подготвените от общинската управа автобуси. 
31 смелчаци се хвърлиха във водите на Янтра, за да извадят кръста, осветен от отец Антон. Най-бърз бе 38-годишният Стефан Илиев, който пръв достигна до разпятието под аплодисментите и одобрителните викове на ценовчани. 
В Долна Студена също в Янтра след кръста полетяха 7 души. Сполуката се оказа на страната на 23-годишния Марин Иванов, който според вярванията ще бъде съпътстван през цялата година от здраве и благополучие. 
Третото село в Ценовска община, където бе спазен богоявленският ритуал, беше Новград. Там за кръста се надпреварваха двама души, по-бърз и късметлия се оказа Юсуф Ибрямов на 30 години.