Традиционната церемония по хвърляне на кръста във водите на Дунава в чест на празника Богоявление, която всеки януари събира стотици русенци на брега на реката, тази година ще премине в съкратен вариант. Ще се спази традицията, но ще се спазят и мерките, въведени заради пандемията с Ковид-19, които ограничават присъствието на много хора на едно място, обясниха за „Утро“ вчера от Русенската митрополия. Заради коронавируса по централните улици на Русе няма да премине обичайното шествие с хоругви и песнопения, водено от владиката заедно с кмета и областния управител. Те ще се съберат направо на брега на Дунава под хотел „Рига“, където митрополит Наум ще извърши кратък водосвет. Няма да присъстват военните, чиито знамена се освещават на този ден, не са предвидени и речи от представители на общинската и областната власт. 
Владиката ще хвърли кръста, за изваждането от водата на който ще се състезават не повече от десет души, казаха от митрополията. Записването за това тече в катедралния храм „Св.Троица“ от 3 януари. Предвижда се церемонията с водосвета и ритуалното хвърляне на разпятието да започне в 11.30 часа. Преди това в „Св.Троица“ митрополит Наум ще отслужи празничната богоявленска литургия. 
Очакваме русенци да проявят разбиране и да не се скупчват на дунавския бряг, а тези, които не искат да пропуснат събитието, да спазват стриктно необходимите предпазни мерки, изразиха надежда от канцеларията на Русенската митрополия.