Търсят се ентусиасти за екипаж на реконструиран кораб от времето на Римската империя, съобщават от Асоциацията на дунавските общини „Дунав“. Инициативата е част от големия международен проект „Живият Дунавски Лимес“ (Living Danube Limes). АДО „Дунав“ е сред близо петдесетте партньори от цяла Европа. Месеци наред археолози, историци и доброволци са изграждали плавателния съд „Danuvina Alacris“ - точно копие на корабите с име „навис лусория“ (танцуващ кораб), с които древен Рим е придвижвал военните си патрули по Лимеса - речната дунавска граница между империята и варварите.
Корабът ще потегли на 15 юли от германския град Инголщад, пътешествието ще финишира през есента в делтата на Дунав. Екипажите ще се сменят на всеки 40 километра, ще слизат за посещения на римски крепости и военни станции. Римската крепост Сексагинта Приста при Русе е част от Дунавския римски лимес, където може да се види реконструиран плавателен съд от епохата.
Университетът в австрийския град Кремс е основен двигател на пътешествието, а заявки на ентусиасти се приемат на [email protected]