В новия бюджет на Русе да се предвидят средства за увеличаване на заплатите на медицинските сестри и педагозите в детските ясли, ще настояват на днешната сесия общинските съветници от Реформаторски блок и ВМРО. На пресконференция вчера те обявиха, че според Колективния трудов договор от 2012 година основната заплата на тези служители е трябвало да стане 520 лева. В началото на годината сестрите и педагожките получиха увеличение от 25 лева, с което заплатите им станаха 480 лева, докато в други общини те вече са 520 или 540 лева, коментира Юлиян Гарелов. Той обясни, че става дума само за 90 специалисти, а предложението е заплатите им да се качат с по 20 лева, което заедно с осигуровките би струвало на бюджета 8 хил. лева. Длъжни сме да отдадем дължимото на тези хора, независимо че заплатите им са държавно делегирани, няма пречка Общината да дофинансира, смятат от дясната опозиция. 
Реформатори и воеводи настояват също Общината да предвиди 180 хил. лева в бюджета си, с които да довърши подземния паркинг на Доходното здание и да го отвори за ползване. Това според тях се налага, тъй като с реконструкцията на „Александровска“ ще бъдат закрити паркингите на площадите „Хан Крум“ и „Елиас Канети“. Електрическата инсталация и осветлението щели да струват около 30 хил. лева, а вентилацията заедно с проекта, който ще трябва да се преработи, защото тя била предвидена за цялата сграда - между 100 и 150 хил. лева.
Крайно време е да се реши проблемът с „четириъгълника на мизерията“, пространството между Доходното и Старата полиция, каза арх. Венцислав Илиев. Понеже очевидно скоро пари за довършване на новата част на Доходното няма да се намерят, той предлага да се обяви конкурс за идеи как да бъде оформена и използвана площадката над подземния паркинг. Според него там може да има открита сцена, базари и изложения. Той обаче настоя за широко обществено обсъждане.
Арх. Илиев засегна и болната тема с рушащата се вече близо 15 години красива сграда на някогашното застрахователно дружество „България“, където по времето на социализма беше управлението на милицията. Неговата позиция е всеизвестна: архитектурният паметник трябва да се спаси и в никакъв случай да не се събаря. Арх. Илиев припомни тъжната история на разрухата: на 6 април 1998 година експертна комисия се произнася, че сградата е опасна и трябва незабавно да се събори, а само 8 дена по-късно със заповед на кмета Димитър Калчев започва разфасоването на покрива. Благодарение на РНДСК и Института за паметници на културата тази вандалщина е спряна и кметът се задължава да възстанови покрива. До днес никой не иска да го направи, а екранът, за който Общината отделя 120 хил. лева, няма да спаси красивата сграда, това е просто един саван върху мъртвец, възмути се арх. Илиев. Той предлага в бюджета да се отделят 20-30 хил. лева за експертно измерване и документиране на състоянието на имота отвътре и на тази база да се види какви са възможностите за укрепване и изграждане на временен покрив. Юлиян Гарелов и Искрен Веселинов напълно подкрепят своя колега.
Освен това десните ще питат на сесията какво се случва с територията около Спортната зала. След като вече парите за довършването й са осигурени, Общината трябва да завърши гаражите, смятат те. Тъй като инвеститорът се е отказал да строи търговския център, какво правим с тази строителна площадка, при положение че искаме да станем домакини на Европейско първенство по волейбол, интересуват се съветниците.
Групата Реформаторски блок и ВМРО обяви още, че е съгласна с левите си колеги, че приходите в бюджет 2014 са подценени. Десните атакуват администрацията и защото  отчетът на бюджет 2013 няма да се гледа заедно с новата финансова рамка, а постфактум.