Президентът на Русия Владимир Путин изпълни своето обещание, дадено на традиционната си годишна пресконференция, а именно да премахне въведената от правителството система за допълнително плащане от страна на товарните камиони над 12 това по системата „Платон”. Днес той официално нареди правителството да изпълни това, като освен другото е разпоредено на Медведев да направи пълна проверка на харчените за ремонт на пътища пари и начина на тяхното използване.

Путин призова своите министри да предоставят право на транспортните компании да осъществяват дейността си при максимално опростяване на тяхното взаимодействие с висшестоящите органи.

Както БЛИЦ писа, през декември в цяла Русия имаше масови протести срещу новата система за плащане на такса от товарните камиони в Русия, като цялата организация по нея бе на фирма на братята-олигарси и приближени до президента Ротенбергови. Първоначално от Кремъл отказаха да вземат отношение към исканията на превозвачите, но на 17 декември Владимир Путин обеща да премахне допълнителното плащане.