С тържествен общоградски ритуал в Стара Загора днес, под звуците на военния духов оркестър, бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в парк "Митрополит Методий Кусев".

Община Стара Загора и старозагорският военен гарнизон са организатори на честването по повод 168-та годишнина от рождението на поета-революционер.

В словото си за значимостта на неговото родолюбиво дело зам.-кметът Красимира Чахова нарече Ботев „онази личност на предосвобожденска България, прогледнала най-далеч във времето и изразяваща най-пълно всенародните настроения“.

„Ботев днес ни учи да отстояваме с достойнство принципите си, всеки ден, като личности и като общност, в която живеем. Учи ни да бъдем единни, да милеем за Родината и за Стара Загора. Да осъзнаем, че само когато пожелаем и работим заедно за една кауза, тя става реалност и сбъдва желания. За да ни има нас, за да има България!, обърна се към присъстващите Чахова.

Венци и цветя на признателност пред паметта на героите бяха поднесени пред бюстовете на Христо Ботев и Хаджи Димитър от името на Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, областния управител, Общинския съвет, от представители на обществени организациии, политически партии и признателното гражданство.

В ритуала участваха военният духов оркестър, знаменна група и почетен караул на Втора Тунджанска бригада. Литературно-поетична импресия, посветена на Ботев, изпълни актьорът Ивелин Керанов.

На тържественото честване присъстваха народни представители, представители на общинската и областната администрация, на старозагорския гарнизон, общински съветници, културни и обществени дейци и много граждани.