Русе е един от четирите града, в които на снегопочистващите фирми ще бъдат наложени санкции за закъсняла реакция при почистването на определени участъци от републиканската пътна мрежа. Това заяви вчера регионалният министър Лиляна Павлова и допълни, че става въпрос за единични случаи, а причините са проблеми с машините - замръзнала нафта, паднал акумулатор и други. Ще глобяваме фирмите, които не чистят добре и ще бъдем абсолютно безкомпромисни към тях. Машините се следят с GPS-и и на живо, посочи Павлова. 
След като пътищата не бяха затворени, аз съм доволен от свършеното. 
През нощта в поледицата фирмите се справиха още по-добре, но възложителят има право да налага глоби, каза областният управител Стефко Бурджиев.
На телефон 112 няма нито един сигнал за задръствания по пътищата, като всички граждани са пътували безпрепятствено. 
Междувременно социалните мрежи се появиха  коментари на недоволни пешеходци и шофьори срещу почистването и проходимостта на улиците в Русе. Според шефа на общинската дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров обаче заради ниските температури посипваната сол реагирала по-бавно и вероятно затова на гражданите им се струвало непочистено.

 

Областта готова за следващите валежи

Всички пътища в Русенска област са проходими при зимни условия. С приоритет се обслужва първокласната пътна мрежа, а след това пътищата втори и трети клас. Няма регистрирани сривове в електрозахранването, радио- и телевизионните връзки, както и на мобилните телефони.
Областта е в готовност за следващи снеговалежи, като е създадена добра координацията между отговорните институции.
Плановете за взаимодействие са актуализирани, а действията на службите за бързо реагиране през последните дни доказват, че координацията между тях е на професионално ниво.