В три села в Ценовска община храбри мъже също ще скачат днес в ледените води на Янтра, за да се състезават кой първи ще улови богоявленския кръст и ще го извади от реката. В 11.30 часа жителите на Ценово ще се съберат до църквата в селото, където отец Антон от Свищов ще отслужи богоявленския водосвет. Точно в 12 по обед свещеникът ще хвърли кръста в реката и младежите ще се хвърлят във водите на Янтра. 
Още на две места в общината се спазва ритуалът за Йордановден с ваденето на кръста от водата. Традицията ще бъде спазена и тази година в селата Новград и Долна Студена. В читалищата в трите села записват желаещите да извадят кръста буквално допреди самото начало на водосвета. В община Ценово името Йордан, Йорданка, Боян и Боянка носят около 180 жители на общината, които на Богоявление празнуват имен ден, съобщиха от ценовското читалище „Христо Ботев“. 
Празник ще има и в Иваново. В 11 ч жителите на общинския център ще се съберат на брега на река Русенски Лом в близост до мястото, където се е намирало Старото село, предшественик на днешно Иваново. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен от енорийския свещеник отец Илко Ченджиев.