„Топлофикация Русе“ пусна допълнителни мощности след оплаквания на абонати за понижени температури в домовете им, съобщиха от дружеството. В студа се отчита повишено потребление на парно и топла вода.
Потреблението скочи до 100 MW, затова трябваше да включим допълнителен котел с една турбина. Такива нива не сме имали дори когато температурите бяха паднали под -20 градуса преди няколко години. Най-много сме достигали 85 MW, обясни директорът на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев. Според него отстъпките за редовни абонати, въведени с програмата „Изряден клиент“, вече дават желаните резултати и потреблението расте.
Както „Утро“ неведнъж писа, от лятото русенското дружество въведе тавани за месечните сметки както за топлата вода, така и за парното. Цената за 1 куб.м изразходена битова гореща вода вече не надхвърля 8 лв. с ДДС, а 2 куб.м струват 12 лв., а за 3 не може да надскочи 15 лв. Схемата за над 4 куб.м е по 5 лв. за първите 3 кубика и безплатно за всеки следващ. 
Максималната сметка за парно е по 1,50 лева за квадратен метър жилище и за един среден апартамент от 60 кв.м не може да надхвърли 90 лева. В настъпилите студове явно все повече клиенти на „Топлофикация Русе“ решават, че не си струва да мръзнат на студено и отварят вентилите на радиаторите си.
Изрядните клиенти участват ежемесечно в програмата, ако са изпълнили едновременно няколко условия. Те не трябва да имат просрочени, съдебни и присъдени задължения към „Топлофикация Русе“ и топлинните счетоводители до последния ден на месеца, за който се издава фактурата. Другото изискване е всички уреди в имота им да са подменени и преминали метрологична проверка. През декември бе добавено ново важно условие - абонатите трябва да осигурят достъп до имота си за редовен месечен отчет на уредите.
Програмата „Изряден клиент“ бе въведена от „Топлофикация Русе“ с цел да се задържат близо 18 000 абонати и да привлекат нови клиенти след променените условия за продажба на ток в Закона за енергетиката. Идеята е с поетия ангажимент за по-високи продажби на топлоенергия да се издейства от Комисията за енергийно и водно регулиране по-висока квота за продажба на ток от ТЕЦ „Изток“ на преференциални цени. Така русенското дружество се опитва да прехвърли част от финансовия товар от русенските домакинства към държавната НЕК - стъпка, която би трябвало да се приветства от всички нейни клиенти.