Чувството на самота може "значително да повиши" риска от сърдечо-съдови заболявания, инсулт и рак, предупреждават учените.

Липсата на приятелски кръг или семейство е също толкова опасно за вашето здраве, както и липсата на физическа активност на млади години или диабета в по-напреднала възраст,

сочат данните от изследване.

Учени от университета в Северна Каролина изследвали връзката между взаимоотношенията между хората и цялостното здравословно състояние на човека във всеки един етап от живота му.

Те установили, че слабите връзки с други хора на младини могат да повишат риска от възпаление със същата скорост, както липсата на физически упражнения.

Освен това хипертонията в напреднала възраст е по-вероятно да се появи в резултат на самотата, отколкото на клиничните рискови фактори, включително диабета.

В същото време

хората, които имат подкрепата на близките си е по-малко вероятно да развият здравословен проблем и е по-вероятно да се радват на по-дълъг живот.

Д-р Катлийн Мълан Харис от университета в Северна Каролина заяви: "Въз основа на тези констатации, се оказва също толкова важно да насърчаваме юношите и младите хора да изградят солидни социални взаимоотношения и умения за общуване с другите, колкото и да се храня здравословно и да спортуват".

Предишни изследвания показват, че застаряващите възрастни живеят по-дълго, ако имат повече социални контакти. Новото изследване се позовава на проучване, показващо как социалните контакти намаляват рисковете за здравето във всеки етап от живота.

Оказва се, че любовта е не само красива, но и здравословна. Възможно ли е тя да продължи с десетилетия? Да. Припомнете си историята за една такава дълга любов във видеото: