Бившият председател на ДПС Лютви Местан ще даде дълго чаканата си пресконференция утре в София, информира Клуб Z. Очаква се той да бъде в компанията на депутатите, които напуснаха парламентарната група на ДПС и го последваха. Това са Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Шабанали Ахмед, Марияна Георгиева и Венцислав Каймаканов.

Основният отговор, който се очаква от Местан, е дали ще основе нова партия и каква ще бъде нейната ориентация. Бившите му съпартийци от ДПС го обвиняват в прокарване на протурски и проислямистки настроения. Формалният повод за изключването на Местан бяха именно обвинения, че той е извършил национално предателство в полза на Турция.

Самият Местан подхрани подобни слухове, като потърси закрила в турското посолство, обяснявайки, че животът му е бил заплашен. Наблюдатели обаче припомнят, че няма нито едно доказателство за обвързването на Mестан с турските служби.

Друг важен въпрос около бъдещето на Местан е каква ще бъде политиката, която той и неговите последователи ще следват в парламента. Не е изключено в определени ситуации позицията на тези 6 депутати да се окаже изключително важна за приемането или отхвърлянето на едно или друго решение. Така че дали Местан ще продължи да бъде опозиция или ще възприеме по-мека позиция спрямо управляващото мнозинство е доста важен въпрос.

Досегашната история на отцепници от ДПС, които са правили своя партия, показва, че подобни формации нямат особени успехи. Единствено НДПС с лидер Гюнер Тахир успя да вкара депутати през 1997 г., но като част от ОДС. В момента НПСД с лидер Корман Исмаилов, която се създаде след отцепването на Касим Дал, също е парламентарно представена, но като част от Реформаторския блок.