Ръст от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4,5%. Това заяви премиерът Бойко Борисов на церемония за връчване на подписаните по първия краен срок договори по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

Да сте живи и здрави, пожела Борисов на 30-те собственици на фирми, чиито договори бяха връчени днес. Над милиард стоят, трябва да си изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездно парите, каза им още той. „Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно. На практика днес показваме как се прави българските фирми да са конкурентноспособни и иновативни”, посочи премиерът.

Той благодари на ЕК затова, че е била изключително коректна към България и към края на 2015 г. всички фактури, които страната ни е изпратила са изплатени. Според Борисов това е добра оценка за администрацията, министерствата и общините. „Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. на 80%-82% усвояване. Към момента сме на 95%-96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във Фонд „Земеделие”, където 3,5 млрд. са отишли при нашите производители, които са на 99% усвояване”, съобщи премиерът и добави, че преди повече от година всички фондове са били спрени.

„Пожелавам ви да похарчите средствата по най-добрия начин за иновации и конкурентоспособност. Пожелавам ви успех, защото ръст от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4,5% ръст на икономиката. Това зависи от вас - с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкурентоспособността, от там износа и ръстът на икономиката се вдига”, обърна се още Борисов към собствениците на фирми.