Девет тела на мигранти, сред които и седем деца, бяха изхвърлени от морето на турски плаж, съобщиха турските власти, на които се позовава агенция Доган.

Предполага се, че при плаването до гръцкия бряг лодката им е потънала заради лошото време. До сега са спасени осем от общо 22 мигранти, които са се опитвали да достигнат до бреговете на остров Лесбос, след като са потеглили от турския курорт - Дикили. Бреговата охрана на Турция продължава издирването на останалите петима души.

Загиналите са били открити на плаж в близост до туристическия комплекс Айвалик в югозападна Турция.
За сега все още няма яснота от каква националност са починалите и каква част от потеглилите в лодката са били деца.

Турция, в която има близо 2,2 млн. бежанци от Сирия, се превърна в отправен пункт за мигранти, които искат да достигнат до Европа. Техният най-чест маршрут започва с Гърция, преминава през Балканите и оттам продължава към Западна и Северна Европа.

По данни на агенцията на ООН за бежанците и Международната агенция по миграция (МОМ) повече от милион мигранти са достигнали Европа през изминалата 2015 г. като близо 800 000 от тях са влезнали на територията на ЕС през Гърция. Лошото време и идването на зимата обаче не намалява броя на решилите да предприемат опасното пътуване по море от Турция за Гърция като лодки, натоварени с бежанци, продължават да пристигат на гръцките острови ежедневно.