9-сантиметровата снежна покривка и студът от минус 10,6 градуса не създадоха затруднения и транспортни проблеми в Русе и региона. Още в неделя 21 машини започнаха да разчистват снега по главните и второстепенните улици във всички квартали на Русе, а 10 машини почистваха входно-изходните участъци от републиканската пътна мрежа и пътищата до селата, съобщиха от Община Русе. Снегопочистващите фирми съсредоточиха усилията си върху тротоарите, подходите към спирките и пешеходните пътеки. Температурите бяха много ниски, а тогава солта, която се посипва, реагира по-бавно, обясни шефът на общинската дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров. Той посочи, че всички пътища са проходими при зимни условия, като се чисти и опесъчава непрекъснато, а населени места без ток и вода няма. Кметът Пламен Стоилов лично инспектира как протича снегопочистването в различни части на Русе. Освен главната и второстепенната улична мрежа се разчиства и центърът, а роторни машини проправят път за пешеходците в малките улички. 
Обичайно проблем стават паркираните автомобили, които затрудняват достъпа и преминаването на снегопочистващата техника. Друг проблем са тротоарите пред жилищните сгради, чиито собственици не са ги почистили. Димитров призова етажните собственици да се организират и да започнат да разчистват тротоарите пред жилищните си блокове, защото се очаква през нощта температурите да паднат още. Той предупреди шофьорите да бъдат изключително внимателни, тъй като заради студа има стръмни участъци, които са заледени.
Обстановката в областта е нормална, пътищата са проходими и няма населени места без ток и вода, каза областният управител Стефко Бурджиев. Той посочи, че на ГКПП „Дунав мост“ също е спокойно, а почистването на съоръжението е ангажимент на Митницата, като оттам са му докладвали, че всичко е наред. 
54 машини в областта се борят със снега и навяванията по пътищата в Русенска област, съобщи шефът на Областното пътно управление Минчо Минчев, като допълни, че още в 9 сутринта движението на камиони над 12 тона по пътя Русе-Бяла е било възстановено. Пътят бе затворен в неделя вечер заради обилния снеговалеж и необходимостта от почистване.