15 снегорина чистиха Русе, след като падна първият сняг и не допуснаха заледяване по улиците, съобщи вчера шефът на общинската дирекция „Управление при кризи“ Спасимир Димитров. Акцията е започнала в събота следобед и е продължила през цялата нощ по главните улици в града.
По улиците на града се хвърля сол, обогатена с айсбигон, който подобрява качествата й. Със специалния препарат са третирани и често ползвани пешеходни пътеки, както и ул. „Александровска“. Почистени са били тротоарите по „Доростол“, „Плиска“, „Васил Левски“, „Борисова“ и по булевардите „Липник“ и „Цар Освободител“. Както „Утро“ писа, тази година срещу заледяването на улиците няма да се ползва пясък, за да не се затлачват шахтите в града.
Снегорини са чистили и бул.“България“, както и участъци между населени места в общината.
Няма сигнали за инциденти по време на силния вятър в събота, с изключение на едно дърво, надвиснало заплашително върху блок на ул.“Солун“. Опасността вчера беше премахната.
За трите главни пътища извън Русе в посока Бяла, Разград и Тутракан се грижиха 13 машини с гребла, пясък и сол на Обединение „Пътно поддържане-Русе“ в събота. Никъде не бе допуснато снегонавяване и заледяване. Поради затваряне на проходите Шипка и Хаинбоаз в 11.30 часа Областно пътно управление издаде заповед за спиране на движението на камиони над 20 тона на изхода за Бяла. Движението на тежките камиони бе подновено в 19 часа, а на опашката се наредиха близо 100 тира. 
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от интернет страницата на Агенцията „Пътна инфраструктура“ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20. Освен това целогодишно в агенцията при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища. През изминалото денонощие над 5000 граждани са потърсили информация на денонощния телефон.