Едва 300 лева обезщетение присъди на първа инстанция Русенският административен съд на бившия областен управител и настоящ директор на Бюрото по труда Румен Януаров. Още преди години той заведе дело за дискриминация срещу прокуратурата заради недостъпната за хора с увреждания сграда на следствието в Русе. Самият той станал жертва на неудобните стъпала и липсата на асансьор, тъй като през лятото на 2011 година бил разследван като бивш областен управител. Тогава впрочем той вече бил директор на местната дирекция „Социално осигуряване“. Става дума за дело за документна измама и ощетяване на бюджета със 168 000 лева по проект за строителство, събиране и депониране на пестициди в стоманобетонни контейнери. През 2011 година Януаров бил сочен за виновник в измамата, но след това делото било прекратено. В същото време обаче претърпял операция за смяна на тазобедрената става и се придвижвал с патерици. Така попаднал в капана на следствието, където с мъка и акробатични умения стигнал до стаята на следователя, за да следи какво се случва с делото срещу него. За тези свои неудобства, но и заради непригодената за хора с увреждания среда и сгради на публични институции, Януаров поиска 7000 лева обезщетение.
Впрочем това дело се въртя месеци по инстанции. Първоначално казусът бе гледан от Русенския районен съд и Януаров получи 1000 лева компенсация за причинените неудобства. При обжалване пред Окръжния съд обаче магистратите на втора инстанция прекратиха делото. Причината - подобни казуси за дискриминация по закон вече трябвало да се гледат в Административния съд. Така близо 2 години по-късно делото започна наново и приключи с решение на първа инстанция, че Януаров заслужава скромните 300 лева компенсация. Едва ли обаче това ще е окончателното съдебно становище, тъй като то може да се обжалва пред още една инстанция.
Януаров е претърпял болки и неудобства във връзка с придвижването му на два пъти до четвъртия етаж по стъпалата с патерици, но няма данни за други изживени негативи, отсече съдът. Магистратите обърнаха внимание, че той недвусмислено е бил питан дали има нужда от помощ и дали иска материалите по разследването да му бъдат свалени от четвъртия етаж и той да ги разгледа на друго място. 
Януаров води и още едно дело по същия случай срещу прокуратурата, по което претендира обезщетение от 43 000 лева. Той иска компенсация за причинения стрес, влошено здраве и уронен имидж покрай разследването срещу него. И на първа, и на втора инстанция обаче магистратите сметнаха, че той заслужава далеч по-скромна компенсация и осъдиха прокуратурата да му плати 3500 лева. Решението стигна и до Върховния касационен съд, който в последните дни на 2014 година влезе в положението на Януаров, като удвои обезщетението и му присъди общо 7000 лева. 
Трябва да се вземе предвид, че воденото разследване неизбежно е засегнало желанието му да участва в местната власт, тъй като той е бил обвиняем в периода на предизборната си кампания като кандидат-кмет. Бил е накърнен и общественият му имидж, отсякоха  на последна инстанция върховните съдии.