Ученици на различна възраст пристигнаха завчера в Русе от Варна, Кърджали, Разград, Попово, Търговище и други градове, за да участват в тържествената церемония по връчването на наградите от националния литературен конкурс „Стоян Михайловски“. Надпреварата на бъдещи писатели и журналисти приковава вниманието на деца и тийнейджъри от цялата страна за 11-и път, като организатор на мащабната проява е Общинският детски център за култура и изкуство. Тази година темите, по които момичетата и момчетата сътворяваха своите текстове, бяха „Душата ми е стон“ за раздел „Литература“ и „Знаеш ли ти кои сме“ за „Журналистика“.
Голямата награда при литераторите отиде при деветокласника Александър Габровски от Варна, който спечели първа награда в същия раздел и в миналогодишното издание. 11-окласничката от Кърджали Анелия Крумова получи Голямата награда в раздел „Журналистика“. Статуетките и специалните награди връчи председателят на журито доц.Руси Русев. Колективния приз за журналистика тази година получи екипът на клуб „Репортери“ от Разград.   
За съжаление и тази година традицията бе спазена и русенското участие на млади автори беше повече от скромно. Участниците от Русе се брояха на пръстите на едната ръка, а единствената награда, която определи за тях журито, беше за малката Лариса Ферхад от училище „Възраждане“, която бе класирана на второ място при бъдещите журналисти.
За празничното настроение в навечерието на Деня на народните будители допринесоха талантите на ОбДЦКИ - талантливите певци от детска вокална група „Слънце“, балетно студио „Арт денс класик“ и фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“.