Три пъти бившият началник на Второ районно управление на полицията Иван Маринов чу „виновен“ и бе осъден условно. След дълги и тежки перипетии, придружени с упорито извънредно сигнализиране на Върховния касационен съд /ВКС/ той беше оправдан на последна инстанция и затова на свой ред погна прокуратурата, като поиска да му плати 50 000 лева обезщетение за преживения стрес покрай водените срещу него разследване и дело.  
Маринов стигна до съд за това, че лъжесвидетелствал в съдебна зала. Случаят е още от октомври 2009 година, когато пред районен магистрат полицейският началник заявил, че гневна жена влязла в кабинета му и го нахокала, че е дърт комунист и работи в услуга на ДПС, както и че ще съсипе живота на бившия си съпруг. Маринов чу първото „виновен“ в началото на януари 2012 година, когато бе наказан с 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок. Присъдата бе обжалвана до последно, като 3 пъти стига до Върховния касационен съд и два пъти бе връщана в Русе, но осъдителното решение така и не бе променено. Едва на третото обжалване, през лятото на 2014 година, върховните съдии отсякоха „невинен“ и окончателно изчистиха името му. Тогава те мотивираха решението си с факта, че това, което Маринов е казал в съдебна зала, не е било предмет на водения спор, по който той е давал свидетелски показания. Тоест - посочените за лъжи твърдения не са имали никакво отношение за развитието и решаването на съдебния процес, въпреки че можели по същество да са укорими. 
Заради безпричинното и несправедливо обвинение, носено години наред, Маринов и прокуратурата си смениха местата. Сега бившият началник съди държавното обвинение и поиска да бъде обезщетен с 50 000 лева. Причините - покрай разследването вдигал кръвно и влошил общото си здравословно състояние, обвинението му станало обществено достояние и той се чувствал потиснат и опетнен. Дори сам решил да излезе в пенсия и оттеглил кандидатурата си за постоянен шеф на Второ районно. На първа инстанция състав на Русенския окръжен съд сметна, че претенцията му е основателна, но заслужава по-скромна компенсация - 20 000 лева. Решението обаче не е окончателно и вероятно ще се обжалва на по-горно ниво.