Масата на основната отломка от Челябинския метеорит, която беше намерена в езерото Чебаркул през месец октомври миналата година, е била 654 килограма, съобщава ИТАР-ТАСС.

Челябинският метеорит, който миналия февруари падна в централната част на Русия, причини наранявания на над 1600 души и потресе астрономите.
Освен нея са били събрани още около 100 килограма по-малки фрагменти от същото небесно тяло. При изваждането от езерото на основната отломка тя се е разпаднала на няколко части.

Най-голямото парче, което се е съхранило в цялост, е тежало 540 килограма. Сега то е изложено в Челябинския краеведски музей.
Останалите 95 процента от събраните фрагменти са се разпръснали по целия свят.

Руските учени отчитат щастливото обстоятелство, че Челябинският метеорит е навлязъл в атмосферата под ъгъл 15-17 градуса. При траектория от 45 градуса последствията от падането му биха били много по-катастрофални.

Неговият размер е бил от порядъка на 18 метра. Имало е три взрива, а според някои оценки - 4. Тяхната мощност се е равнявала на 500 килотона тротилов еквивалент.

Главната нерешена загадка за този метеорит си остава естеството на тъмните ивици и фрагменти по неговото светло тяло.

Някои учени обясняват появата им с радиацията, с нагряване или други фактори, но досега те не са достигнали до единодушно мнение.

Загадка се явява и температурата на "небесния гост", който според някои е паднал твърде горещ. А този факт може да преобърне представите на съвременната наука за метеоритите.