Нито едно от пиротехническите изделия не е безопасно на 100%. Това заяви за БГНЕС Атанас Тасев от популярен оръжеен магазин.

На всяко средство обаче е упоменато, например да не се държи в ръка, на други да не се забиват в земята. Има инструкции как да се използват. Има и допълнителни, резервни фитили, които да се използват. Ние също даваме указания кое как да бъде пускано. Най-интересните пиротехнически средства са пиробатериите или т.нар. кубчета, които се използват за светлинна заря. Най-различни са - с различно оформление, с различна височина на полета. Доста динамични са, посочи Тасев.

Ракетите са интересни, защото имат (малък) двигател, с който се изстрелват във въздуха и всъщност полетът е един интересен момент и във въздуха правят букет, което е най-често търсеният ефект.

Римските свещи също са любопитни. Това са пръчки, които се прикрепят към някаква метална установка или нещо, което човек предварително е подготвил, за да може да се привърже самата пръчка. Пали се отгоре и един по един изстрелва няколко изстрела.

Пиратките са познати на всички. Има най-различни варианти, заяви Тасев, но веднага обясни, че не са безопасни и винаги се предупреждава да не остават в ръката.

Много важно е и мястото, откъдето се купуват пиротехническите средства. Не бива да се забравя, че единственото място, откъдето се купуват те, са лицензираните магазини от властите, които са дали право да се продават тези изделия.

“Те са специфични за съхранение. Също така трябва да се дават адекватни указания как да се използват, защото масово хората не са запознати на 100% кое как се прави и е хубаво да получат една добра информация”, поясни Тасев.

Относно фактът, че големите търговски вериги се продават свободно пиратки, той посочи, че в тези вериги местата с фойерверки трябва да бъдат обособени, конкретни места за продажба. Не знам какви са точно условията. Сградите трябва да отговарят на високи изисквания, защото ако не дай си Боже се случи нещо там, трябва да има начин да се предотврати всякакъв инцидент, защото това все пак е пиротехническа смес. Най-важно за хората обаче е да спазват инструкциите, които им дават в оторизираните магазини. Да четат внимателно какво е вписано на самите пиротехнически изделия и да не злоупотребяват с излишни опити, допълни Тасев.