Башар Джаафари отбеляза, че турските въоръжени сили също са осигурявали огнева подкрепа при придвижването на терористите по територията на Сирия или по сирийско-турската граница.Турските въоръжени сили са оказвали директна подкрепа на терористите в Сирия, включително са им оказвали и огнево прикритие при пресичането на границата. Това съобщи сирийският посланик в ООН Башар Джаафари в писмо до Съвета за сигурност на ООН, публикувано в системата за документи на световната организация. 

Дипломатът подчерта, че „управляващия в Турция режим (на президента Реджеп Тайип Ердоган) заема „най-видимо място” сред онези, които оказват подкрепа на въоръжените терористични групи в Сирия, „чийто членове са граждани на над 100 страни””. „В хода на кризата турската намеса във вътрешните дела на Сирия е приемала различни форми, включително и директно въвличане от режима на Ердоган на турските въоръжени сили в настъпателни военни операции за подкрепа на терористите. За да съдействат за проникването на терористите-наемници от Турция в Сирия, турските въоръжени сили също са осигурявали огнево прикритие при придвижването на терористите из територията на Сирия или по сирийско-турската граница”, написа Джаафари. 

Според него, Ердоган мечтае „да възроди колониалното наследство на Османската империя”, а също се опитва да посее „ омраза на национална и религиозна основа” в страните от региона, заявявайки за стремежа си „да защити” живеещите на тяхната територия лица с турски произход. При това Джаафари обръща внимание на това, че самата Анкара извършва престъпления против намиращите се на територията на Турция сирийски бежанци.