Осъденият на първа инстанция на доживотен затвор без право на замяна лидер на групата „Килърите" Петър Стоянов дръпна почти два часа самозащита, въпреки пледоариите на двамата му адвокати, както и на резервните. Според Сумиста процесът „Килърите" е политически и е целял да обслужва личните интереси на Цветан Цветанов и да омаскари политици като Георги Първанов, Младен Червеняков и др.
Хора на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов приготвили предварително написани показания за подготвяно покушение срещу Иво Прокопиев, което трябвало да извършат Маргините. Трябвало да бъде сложена каишка на банкера, защото постоянно топил Бойко Борисов в Американското посолство, заяви пред Варненския апелативен съд Петър Стоянов-Сумиста, който тогава отказал да подпише тези показания.

Стоянов припомни първата си среща с бившия вътрешен министър, организирана преди да бъде обвинен за убийството на Юри Галев. Тя се състояла в София и на нея Сумиста бил поканен, за да представи плановете на новосформираното движение АБВ на Първанов. След като отказал да сътрудничи на Цветанов, започнала масираната акция срещу него, каза осъденият. Той отказал да свидетелства срещу Георги Първанов. С лъжи и манипулации трябвало да се внуши на обществото, че Младен Червеняков се е срещал със Сретен Йосич. Сумиста припомни, че политикът завел дело в СРП и свидетелят Боян Джамалов (б.р. бивш служител на Петър Стоянов) се отказал от лъжливите твърдения.

Сумиста представи още факти ,че процесът е политически и посочи, че той никога не е бил назначаван като съветник на президента Георги Първанов, както твърдял бившият вътрешен министър. "Репресиите спрямо мен и семейството ми бяха чудовищни. При минус 20 градуса моите родители бяха държани пред съда в Шумен и това никога няма да го забравя", изтъкна Сумиста.

Той помоли Апелативния съд да не взима под внимание протеста на прокуратурата, защото бил изпълнен с противоречия. Той помоли още да се потвърди оправдателната част на първоинстанционната присъда и да се отмени осъдителната. „Вярвам, че няма да се наредите от страната на „зависимите" магистрати, поставили се в услуга на един бивш вътрешен министър и ще вземете справедливо решение", каза подсъдимият Петър Стоянов и завърши с думите: „Нека истината да излезе, пък ако ще и светът да се срути".