Над 20 000 шофьори без книжка са били хванати от полицията при рутинни проверки или при инциденти за по-малко от година.

Така за 11 месеца зад волана средно всеки ден се установяват по 60 водача без документи или с отнети такива.

Всички те са залавяни по няколко пъти, но поради липса на ефективни мерки продължават да шофират, предава бТВ.

Рецидивистите не си признават

Зад числата стоят хора, които са залавяни да карат без книжка много пъти. Дали са причинили происшестивие или не, за тях не е важно. Продължават практиката си, както досега.

Един от тях е шофьорът, който блъсна 10-годишно дете на колело в Казичене преди два месеца. Изхвърли го встрани от пътя и избяга.

„Караше на зиг-заг, закачи ме и аз паднах върху капака..после се обърнах от капака”, разказа тогава Митко пред телевизията.

Детето имаше късмет. Размина се само с охлузвания по тялото и главата.  Но травмата остава. Днес Митко се страхува да пресича сам. До училището го придружават близките му. После го връщат обратно. Той вече се страхува да кара колело.

Шофьорът, блъснал детето е 21-годишен. След инцидента бяга и се крие. Полицията го открива в дома му. Това е поредното му шофиране без книжка. Глобен е 600 лева и продължава да шофира.

Полицаите вдигат рамене

Всеки ден пътните полицаи залавят десетки такива – без книжка или с отнета такава. Като мъж, когото катаджиите спират на 30-тата минута от проверката – книжката му е отнета преди 5 години, но той продължава да шофира.

Казва на полицаите по-бързо да пишат акта, защото имал работа. И се ядосва, когато му обясняват, че колата остава там. Да намери шофьор с книжка, която да я закара до дома му.

„Едва ли ще плати глобите, ще продължи да кара”, прогнозира пътен полицай с богат опит.

Питаме нарушителят ще продължи ли да кара. Откровен е и признава, че ще продължи да шофира. Имал деца да храни, а с колата кара желязо до пункта за вторични суровини.

Някои шофьори са залавяни по 20 пъти. Безброй много актове, а после и дела. Резултатът – условни присъди и отново излизат на пътя.

Решението според пътни полицаи е ефективни присъди. Смятат, че те ще въздействат. Защото административните санкции и условните присъди, очевидно не дават резултат.

Колко са неправоспособните на пътя, никой не може да каже. Всички те се установяват при рутинни проверки или чак когато причинят катастрофа. Само за 11 месеца са станали 233 катастрофи с участие на хора, които нямат право да сядат зад волана.