След спирането на полетите до Египет търсенията за посещения в България са нараснали, предаде ТАСС, като цитира Асоциацията на руските туроператори.

Експертите на асоциацията са отчели, че през ноември лидери в търсенията за оферти са били Тайланд, Индия и Виетнам.

За ноември 2015 г. е отчетена положителна динамика в търсенията на почивки само в 13 от страните в Топ 30 – Тайланд, Индия, Виетнам, Обединените арабски емирства, Шри Ланка, Израел, Мексико, България, Андора, Абхазия, Австрия, Китай и Йордания, отбелязва асоциацията на туроператорите.

В сравнение с октомври от първата десетка на търсенията на руските туристи е отпаднал Кипър. Неговото място е било заето от Шри Ланка. България не е в Топ 10.

Нарастване на броя на руските туристи в България догодина прогнозира и пиар-директорката на туристическата фирма „Тез тур“ Лариса Аханова, цитирана от интернет агенцията Лента.ру.

Според нея руските туристи, които не могат да почиват в Египет, ще се насочат предимно към Обединените арабски емирства, Кипър, Израел, Тайланд и Шри Ланка. Очаква се и ръст на посещенията в България, Гърция и Кипър, прогнозира тя.
Аханова посочва, че от 1 януари България ще свали цените за визи за руски граждани от 35 на 10 евро. Освен това страната ни не планира да въвежда система за биометрични данни, и предлага множество варианти за почивка – балнеология, екскурзионни програми, религиозен туризъм, винарски туризъм и гастрономически туризъм.

Помага и фактът, че българските хотели също работят на системата „ол инклузив“, подчертава тя.