Парите на корумпираните митничари не са скрити в тайници в къщите им, нито в български финансови трезори. Те са депозирани на техни имена и на роднините им, но в банки в Одрин, пише "168 часа".

Турският град е изключително удобно място, намира се на 12 км от границата с България.

Не е никакъв проблем да се стигне дотам за минути, ако искат да внесат или да изтеглят пари. Запис на камери показа, че митничарите са свивали банкнотите на фунийки и са делили парите след всяка смяна. Периодично те са изнасяли през границата средно големи суми и са ги депозирали в банки в Одрин. Това е практика от години.

Корумпираните, които са 95 процента от митничарите на "Капитан Андреево", въпреки че са много нагли, са станали по-предпазливи за събраните пари от подкупи.

Те крият финнасите си

за разлика от мутренските години, когато и кранчетата на чешмите в баните им бяха от злато, коментира източникът на вестника, който е изключително информиран за аферите на ключовия граничен пункт.

При последната акция отпреди дни бяха задържани 33-ма митничари от цяла смяна. По къщите им органите на реда откриха равностойността на общо 100 хиляди лв. в българска валута, евро, долари и турски лири, което според източниците на "168 часа" е само част от потока, който минава през пункта.

"Смешно е да намерят 100 хиляди лв. в домовете на 33-ма души. Или не знаят как и къде да търсят, или не искат да намерят нищо", коментираха осведомени.

След акцията стана ясно, че 11 са освободени, на другите 22-ма от митничарите е

наложена парична гаранция между 5000 и 20 000 лв.

Повечето от тях са наели по двама адвокати, въпреки че спрямо тях са прилагани специални разузнавателни средства, били са снимани и проследявани.

Във видеозапис обвиняемите си разделяли парите. Един от тях разпределя пая на 13 купчинки. Той първо навивал банкнотите на фунийки и после ги подавал на колегите си.