Исус се е родил 7 години преди Христа и в разрез с всякакви хигиенни норми

Коледа е голям християнски празник, честващ появата на Спасителя. Историята за Рождество Христово децата изучават от първи клас, а богомолците не подлагат на съмнение.

Но в днешните рационални времена научният прочит на легендата показва, че тя се нуждае от корекции и уточнения, пише британският в. “Гардиън”. Да вземем

датата на раждането на Исус

Според много изследователи тя не е в първата година от новото летоброене, а 5-7 години преди това... В книгата си “Исус от Назарет: Разкази от детството” предишният папа Бенедикт ХVI казва, че Христос е роден поне пет години по-рано, а християнският календар е създаден на базата на тази грешка. Други учени изчисляват, че това е станало през 7-ата година пр. Хр.

А пр.Хр. означава преди Христа, следователно Христос се е родил 7 години преди раждането на Христос. Нонсенс!

И още - Дева Мария е сгодена за дърводелеца Йосиф, но вече е бременна със Спасителя. Благата вест ѝ донася архангел Гавриил, който от името на Бог ѝ нарежда да кръсти детето Исус. Това е Божия повеля - няма как да не се подчиниш. Такава заповед свише получи наскоро британски баща, който кръсти детето си Ауди.

Според библията Мария пита Гавриил как ще забременее, след като е девствена. “Светият Дух ще дойде върху теб и силата на Всевишния ще те покрие. Поради това и детето, което ще се роди, ще бъде наречено свято, Божи син”, отвръща небесният пратеник.

Мария разказва на Йосиф какво се е случило и му съобщава, че е бременна. От научна гледна точка това събитие има три обяснения:

1. Историята с ангела и Светия Дух е станала точно така, както я разказват;

2. Мария е била някакво неизвестно същество - човек-растение или

комодски варан, който ражда без оплождане

У този най-голям гущер в света зародишите могат да се развият, без да са оплодени със сперма в процес, наречен партеногенеза.

3. Когато се сгодява за Йосиф, Мария не е девствена и е бременна от друг мъж. Затова предпочита да измисли историята с непорочното зачатие, отколкото да признае, че не му е била вярна. А Йосиф ѝ вярва безрезервно и няма капка съмнение, че бъдещата му невеста казва истината...

Всеки от тези три варианта може да се смята за чудо, така че магията на Коледа - свръхестественото Рождество Христово, си остава.

Има разногласия и около причината за пътуването на светото семейство от Назарет в Галилея до Витлеем в Юдея. Според едни бременната Мария и Йосиф отиват там за преброяване на населението, според други - за да се регистрират с цел повишаване на данъците. Трети смятат, че такова пътуване въобще не е имало. Но да повярваме на евангелията и да разгледаме пътя им от научен ъгъл.

Според Google Maps разстоянието между Галилея и Витлеем е около 130 километра, което означава 2 дни ходене пеша. Това обаче е нереалистично. Мария е била в напреднала бременност и се е движела бавно. Предположенията, че е яздила магаре, не се потвърждават. При това двамата

не са имали GPS или Google Maps,

за да изберат оптималния маршрут. Налагало им се е да ползват нещо по-примитивно от рода на Streetmap или AA Route Planner, пише “Гардиън”. Така че пътуването им е отнело 4-5 дни до седмица.

Пристигайки във Витлеем, Мария и Йосиф откриват, че всичко е претъпкано от масово стичане на хора и няма къде да се настанят. Тази тарапана във Витлеем прави напълно несъстоятелна версията за регистрация с цел повишаване на данъците.

Колкото до преброяването - тук има известна символика. Както знаете, от няколко години рицарите джедаи провеждат по света кампания да се преброят. Ако вярваме на тяхната статистика, по времето на Христос във Витлеем е трябвало да има 1% джедаи. И щеше да се чества още едно чудо -

непорочното зачатие на Анакин Скайуокър

Докато Мария и Йосиф търсят къде да се настанят, тя получава родилни болки и са принудени да се подслонят в един обор, заобиколени от домашни животни. Когато бебето се ражда, го повиват и поставят в ясла - мястото, от което се храни добитъкът. Това е против всякакви хигиенни и здравни норми. В този момент се питаш дали всемогъщият Бог не е избрал неподходящи родители за сина си.

По същото време ангел се явява на пастири в планините край Витлеем и им съобщава, че се е родил Спасителят и трябва да идат да му се поклонят. Не можем да докажем, че това не се е случило. Но си заслужава да споменем, че този рядко населен район в Близкия изток е идеален за отглеждане на опиум. А пастирите се чудят как да се спасят от скуката.

Междувременно трима мъдреци, царе или влъхви от неуточнена източна страна виждат в небето мистериозен светещ обект, който ги води към Витлеем, където предчувстват, че ще срещнат месията. Те носят подаръци - злато, тамян и мирта. Тамянът и миртата са древни миризми, използвани в ароматерапията и при погребения. От това следва, че влъхвите са изминали стотици километри през пустинята, за да се поклонят на бебе, за което знаят само, че има нос, сигурно се нуждае от пари и вероятно ще умре. Затова са наричани мъдреци. Колко субективен е този термин...

Когато всички се събират около яслата, ярка светлина засиява навсякъде около тях и ангели възхваляват Бога. Оттогава до сега се следва традицията домовете да се осветяват с кичозно изобилие от светлинки. А край родилките да се събират високообразовани мъдреци. Днес те са известни като акушер-гинеколози. 

ФРИВОЛНИ ТЪЛКУВАНИЯ

Бебето е Йешуа, Емануил или Исус, майката - Мириам или Мария

Посланията за любов, милосърдие и спасение на човечеството, свързани с раждането на Христос, са нещо прекрасно. Но между преданието, свидетелствата на евангелистите и историческата истина има явно разминаване, грешки и фриволно тълкуване, казва пред в. “Гардиън” професорът по еврейски науки в Оксфордския университет Геза Вермес. 

- Само двама от 4-мата евангелисти описват раждането на Исус - Матей и Лука. Но те не споменават датата 25 декември. За първи път тя се появява в римския календар през 334 г. сл. Хр. като противовес на езическия празник Възраждане на Слънцето в нощта на 24 срещу 25 декември. А източноправославната църква чества Коледа на празника Богоявление - 6 януари.

- Преброяването на Рождество също е под въпрос. Еврейският цар Ирод е довереник на Рим и едва ли е имало нужда от преброяване в царството му. Според Лука Исус е роден в края на управлението на Ирод, който умира през 4 година пр. Хр. А преброяване е имало през 6 г. сл. Хр., когато римляните са се готвели да поемат пряко управлението на Юдея. Има разминаване от 10 години.

- Матей не споменава нищо за преброяване и пътуване на светото семейство до Витлеем. Според него Йосиф, Мария и Исус живеят в къща, а не в обор. Тримата, дошли да им се поклонят, не са царе или влъхви, а звездобройци. Разказът му за заповедта на Ирод да се погубят всички младенци е взет директно от Стария завет, където египетският фараон нарежда да се издавят новородените еврейчета, включително Мойсей.

- При евангелиста Лука няма мъдреци и клане на бебета. Там е описана мирна семейна сцена във Витлеем след раждането на Исус. На осмия ден обрязват бебето, а на 40-ия Мария се пречиства в храма на Йерусалим, преди да се върнат в Назарет. В Англиканската църква 1 януари все още се отбелязва като Ден на обрязването, но в Римокатолическата той е премахнат миналия век.

- Според Матей новороденото е кръстено Емануил, в превод Бог с нас. Името носи доктринален смисъл, че детето на Девата е Бог.

Матей нарича Мария на гръцки “партенос” - девица. Пророк Исая обаче я определя на иврит като алма - млада жена, което не означава девствена.

- В крайна сметка оставаме с главоблъсканицата, че е родено бебе на име Йешуа, Исус или Емануил от майка Мириам или Мария, на неуточнено място, вероятно Витлеем, на неизвестна дата малко преди смъртта на Ирод през 4 година пр. Хр.

Но коледните празници, в които аз откривам езически корени, може би имат някакво потвърждение в Новия завет. Не е ли наричан там Исус гуляйджия, който сяда на една маса с крадци и блудници и другарува с бирници и грешници? Не го ли определят като чревоугодник и пияница? А всички знаем добре, че част от Коледата днес е пръскане на пари и характерните за езичеството преяждане, препиване и необуздано веселие.