"Всички красиви приказки на Местан за евроатлантическата либерална ориентация на ДПС рухнаха от една пиянска реч на истинския лидер. Това е реалността в българската политика."

Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира пред Би Ти Ви речта на почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред ДПС по време на тържеството по случай настъпването на Новата година, състояло се 17 декември в т.нар. Сараи в Бояна. Пряката критика на Доган към Местан е заради декларацията на ДПС в подкрепа на Турция за сваления руски самолет. "За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция...", казва Доган.

"Можем да гледаме на речта на Доган по два начина – единият е, че някой се е напил и е говорил много сложни думи в опит да впечатли аудиторията, което няма да е първият път в неговата кариера. Другият е, че дефакто лидерът на ДПС въпреки всички глупости и безсмислени каламбури, които използва, дава едно много ясно и тежко политическо послание - че, ДПС трябва еднозначно да се върне към корените си на кадесарска съветска формация, т.е. на нещо, което руските служби са имплантирали в България и което обслужва руска политика и то политика на старите служби, прокомунистическа политика на службите, т.е. на мафията от 90-те години – времето, когато имаше бизнес крилото "Мултигруп" и политическото крило ДПС", коментира още Радан Кънев.

"Доган казва, че ако има някакви дребни забежки от тази политика, те трябва да бъдат прекратени и да е ясно, че ГЕРБ управлява с двете проруски партии – ДПС и АБВ", добави лидерът на ДСБ.

"И виждаме всъщност кой управлява и си обясняваме нещо изключително важно и то е как така една година Местан беше страшния проевропеец, а през това време медиите на неговия депутат Делян Пеевски бълваха най-долнопробна руска пропаганда, съчетана с най-долнопробна пропаганда срещу всеки опит за реформа на българското управление", подчерта Радан Кънев.

По думите му пропагандата е била изключително успешна, защото е уплашила ГЕРБ и премиера Бойко Борисов и "в крайна сметка ги накара да вземат левия завой и официално да обявят, че стратегическите партньори са именно двете партии, наследници на руските служби в България – АБВ и ДПС", каза Кънев.