През март следващата година ще стартират тестовете на първия у нас терминал за втечнен природен газ LNG, който се изгражда от русенската „Булмаркет ДМ“ на пристанището й до площадката на КТМ, научи „Утро“ от зам.-управителя на компанията Димитър Баев. Строителните работи по него вече приключват и вървят монтажните дейности. 
Терминалът в Русе има капацитет 1000 куб.м и е само първият от трите, които планираме да изградим. В момента върви проектирането за другите два в София и Пловдив. Вече имаме 70 крайни клиента, които ще зареждат от нас LNG, съобщи Димитър Баев.
Русенската фирма е доставила и първите три камиона „Ивеко Стралис“, които могат да използват за гориво втечнен природен газ и CNG - компресиран природен газ. Плановете предвиждат закупуване на още камиони на LNG и изграждане на 30 зарядни станции, които да покрият територията на цялата страна.
Както „Утро“ писа, изграждането на терминала е стратегически проект, подкрепен финансово от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, който ще даде алтернатива на руския газ в България. Общата стойност на проекта е 32 млн. евро, като допълнително 5 млн. евро ще бъдат отпуснати след реализиране на първия етап. „Булмаркет ДМ“ има собствено финансово участие в размер на 7 млн. евро. 
Първият етап от проекта за LNG - изграждане на терминал в Русе, ще се реализира и с грант от Европейската комисия /50% от стойността му/ по програма „LNG мастерплан Рейн-Майн-Дунав“. За реализацията му ще бъдат усвоени 2,5 млн. долара. Тези средства ще се използват за разширение на частта по европроект, по който са предвидени 1,25 млн. евро. Подкрепата е от Изпълнителна агенция на Европейската комисия за иновации и Networks (INEA), които чрез своята програма „LNG мастерплан“ се стреми да развие терминали за втечнен природен газ по поречието на Дунав.
През миналата седмица в Ротердам е проведена последната заключителна среща по проекта, на която „Булмаркет ДМ“ получи изключително висока оценка, каза Димитър Баев. Закупени са 4 кораба на LNG, изградени са бункерни станции за зареждане на кораби в Ротердам, Амстердам и Антверпен в Холандия и в Манхайм и Дуисбург в Германия. Направени са стъпки за създаване на малък бизнес с втечнен природен газ. В Словакия е тестван автобус на LNG, обходени са 8 града с 6000 км тестове и измерване на емисиите.
Най-важният резултат според зам.-управителя на „Булмаркет ДМ“ е утвърдената вече от Дунавската комисия и Комисията по корабоплаване административно-правна рамка, която установява допустимите норми за замърсяване на атмосферата от корабите. Собствениците им трябва да изпълнят изискванията до 2020 г. ако искат да продължат да плават по трасето Рейн-Майн-Дунав. Това означава задължителна инвестиция от порядъка на 400-500 хил. евро на кораб за изграждане на двугоривна система или монтаж на филтри, обясни Баев.