Магиите от „Хари Потър” на професор Дъмбълдор скоро няма да са само на екран.
Има много начини да споделите спомените си в измислени филми и телевизионни предавания. Но тези фантастични идеи скоро може да се превърнат в реалност чрез използването на електроди, имплантирани в мозъка.
Невролозите вече са започнали изпитания по импланти, които могат да намалят загубата на паметта, а в бъдеще ще бъдат създадени такива, които ще възпроизвеждат спомените ни в главите на други хора.
Изследователски екипи от Университета на Южна Калифорния и университета на Пенсилвания тестват технологията върху пациенти, болни от епилепсия.
Тези пациенти вече имат електроди, имплантирани в мозъка си, което означава, че експертите не трябва да поставят подобни импланти в главите други пациенти чрез рискована операция на мозъка.
Изследванията са фокусирани върху центъра на хипокампуса - онази част от мозъка, свързана с образуването на памет.
Хипокампусът събира сетивна информация, която след това се превръща в краткосрочни спомени, между 15 и 30 секунди. Хората със загуба на паметта обикновено имат увредена хипокампуса. Екипът, ръководен от експерта по мозъчни импланти Тед Бъргър се интересува от две конкретни области на хипокампа, наречени CA3 и CA1.
По-специално, екипът смята, че електрическият сигнал, пътуващ от CA3 до CA1, е от ключово значение за формирането на паметта. Те се опитали да пресъздадат подобен сигнал, за да възстановят функцията на хипокампуса.
За да направят това, учените анализирали мозъка на 12 пациенти с епилепсия, които трябвало да запаметяват снимки, докато учените наблюдават взаимодействието между CA3 и CA1.
Идеята на учените е, че мозъчните импланти могат да осигурят електрическа стимулация, наподобяваща ключовия сигнал на CA3 и така да подобрят паметта на пациенти с увреждане на хипокампуса. Според учените това е първата крачка към създаването на импланти, с които спомените могат да се пренасят от мозъка на един човек в този на друг.