Правителството е можело да въведе пътен данък, запазвайки ниските цени на винетките, но това щяло да доведе до много по-високи такси за ползване на републиканската пътна мрежа, коментира пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
От началото на годината годишната винетка за леките коли поскъпва с 45% до 97 лв., а седмичната и месечната увеличават цените си съответно с 50% и 33%, до 15 и 30 лева.

„Подходихме изключително сериозно и избрахме по-социалния и достъпен модел", казва тя.

Павлова отхвърля и критики, според които новите винетки били незаконни, защото графичното им изображение не е публикувано в "Държавен вестник".

Министърът подчерта, че новите винетки са законни и всички процедури по обнародването в Държавен вестник са спазени в законовите срокове. 
„Няма как да публикуваме графичния дизайн на новите винетки, защото те са секретни, ценни книги, и давайки предварително графиката, рискуваме да се фалшифицират", обясни министърът. Според нея този риск ще отпадне с въвеждането на новата електронна система за тол-такси и винетки, които ще са и по-справедливи за обществото.

„ВАС обяви, че основание за дело няма и всичко е публикувано законово. Няма връщане назад и всичко е в сила", категорична беше Павлова.
Министърът напомни, че по линия на социалното подпомагане държавата е раздала 190 000 безплатни винетки за 2016 г., от които няма средства за реинвестиция в пътища.