Съюзниците от НАТО се съгласиха да изпратят авиация и кораби в Турция, за да засилят въздушната отбрана на Анкара по границата ѝ със Сирия, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

Посланиците при НАТО одобриха плана и

сега трябва да решат какви военни средства да изпратят в Турция,

каза Столтенберг, като подчерта, че това е отбранителна мярка. Отчасти целта е да не се допускат евентуални нови сваляния на руски самолети, отбелязва Ройтерс.

„Постигнахме съгласие за пакет за мерки за даване на увереност на Турция с оглед на променливата обстановка в региона“, каза Столтенберг, въпреки че избегна да спомене за военното участие на Русия в Сирия и въздушните ѝ набези.

Като се има предвид, че Турция има сериозни военновъздушни сили, дипломати и военни експерти от НАТО посочват, че участието на Алианса е с цел

свеждане до минимум на риск от повторение на случая със свалянето от Турция на руски военен самолет,

който навлезе в турското въздушно пространство. Това бе първият подобен инцидент след Студената война и най-сериозният от няколко случая на навлизания в турското въздушно пространство от началото на октомври. В резултат на инцидента отношенията между Турция и Русия преживяват най-сериозната криза в най-новата история. Москва отговори със санкции и определи случая като „враждебен акт“.

Пакетът, който трябва да бъде оформен в следващите седмици, ще включва

радарни самолети АУАКС и това, което Столтенберг определи като „засилено въздушно патрулиране“,

включващо и патрулни полети над морето, както и кораби на НАТО в Източното Средиземноморие, предоставени от Германия и Дания.

Това ще ни даде по-добра осведоменост за ситуацията, по-голяма прозрачност, по-голяма предвидимост и ще допринесе за стабилизиране на ситуацията в района и за успокояване на напреженията, посочи Столтенберг по повод на новия пакет.

Испания се е съгласила да удължи мисията на своите ракетни комплекси „Пейтриът“,

разположени по турско-сирийската границата. Германия и САЩ наскоро изтеглиха своите ракетни комплекси „Пейтриът“ от района, припомня Ройтерс.

Дипломати от НАТО се безпокоят, че Анкара е прекалено агресивна и по-нататъшни инциденти могат да доведат до ескалация на ситуацията, след като Русия разположи модерната си система за въздушна отбрана „С-400“ в Сирия, която може да поразява ракети и самолети на разстояние до 400 км. Тя допълни също бойната си авиация с изтребители „Су-34“.

Съюзниците в НАТО не оспорват версията на Анкара за фактите, но искат да ангажират Русия в преговори за избягване на инциденти, които биха могли да произтекат от агресивното патрулиране на Москва по въздушните граници на Алианса около Турция, балтийските държави и Северно море.

„Ние сме обезпокоени от струпването на военна сила в района“, каза Столтенберг. Той добави, че се надява, че НАТО може да повтори същия тип въздушно патрулиране като в Балтийските държави, без инциденти.

В началото на месеца страните от НАТО потвърдиха подкрепата си за Турция след инцидента: