Граждани внасят исковете във Върховния административен съд в сряда, съобщи Nbox

Началото на съдебната битка срещу новите цени на винетките ще стартира в средата на следващата седмица. Според вносителите винетките са незаконни, тъй като не са обнародвани навреме в "Държавен вестник". В Закона за пътищата е записано, че това трябва да се случи до 30 ноември.

По-късно водещият адвокат Михаил Екимджиев потвърди, че съдът може да отмени новите цени на винетките, ако прецени, че не е спазен закона. Омбудсманът Мая Манолова също призна, че законовият срок не е спазен, като от Агенция "Пътна инфраструктура" са закъснели с 10 дни. От АПИ обаче са категорични, че всички срокове са спазени.

Припомняме, че ако новите цени на винетките бъдат признати за незаконни, то АПИ може да изгуби над 73 млн. лв. приходи догодина.

Недоволните от винетките се самоорганизират във Фейсбук, като освен атаката в съда, те се групират и за нови протести и блокади в цялата страна. Страницата в социалната мрежа "Национален протест срещу безобразията в България" и нейните създатели публикуват местата, където ще се проведат протестите. Те ще са и сред първите, които ще внесат искове във ВАС, за което вече са се консултирали с юристи.