Екатерина Захариева няма компетентност в областта на съдебната реформа и това я прави рисков кандидат за правосъден министър. Това каза пред "Фокус" проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право и бивш служебен премиер.

„Нека да дадем възможност на новия министър да се изяви. Аз вече имах възможност да кажа, че Екатерина Захариева няма компетентност в съдебната реформа и има едно лошо качество, което се надявам министър-председателят да коригира – на моменти тя е изключително агресивна в преследване на своите цели. Така че ситуацията е много рискова и нека не забравяме, че тя идва от същите среди и трябва да се гледа на действията на тази дама особено внимателно, тъй като тя ще продължи по същия път“, коментира още проф. Близнашки. Според него Захариева ще се опитва с по-меки средства да разширява евентуално консенсуса около тези идеи, които вече бяха дефинирани по един или друг начин като „неприемливи“ чрез внасяне в Народното събрание на същия закон, който беше подготвен от министър Христо Иванов. Проф. Георги Близнашки коментира още, че се очертава съдебната реформа да продължи да върви по пътя на опита и грешките. По думите му задълбочаването на проблемите в съдебната система е пречка за реформата, която е могло да се случи преди една година. Той е категоричен, че зад съдебната реформа стоят скрити цели, които е трябвало да доведат до отслабване на съдебната власт и поставянето й в зависимост от задкулисни кръгове.

Проф. Близнашки допълни, че зад предложението за разделяне на ВСС на две колегии са крие идеята за предизвикване на оставката на главния прокурор и смачкване на прокуратурата. „Съвсем естествено подобни намерения нямаше как да получат широка подкрепа и да не срещнат съпротива”, коментира още той.