Ако с меда пчелите ни подслаждат живота, то с прополиса ни подаряват своето универсално и натурално лекарство. Събрано от растенията и обработено от пчелите работнички, това вещество служи както като строителен материал, така и като дезинфектант, стерилизатор и антибиотик. С прополис кошерът се опазва от разпространението на зарази и замърсяване и устоява на плесени, бактерии, вируси и гъби.

Прополисът съдържа над 150 активни съставки - много витамини, микроелементи, желязо, цинк, аминокиселини, въглеводороди, алкохоли и дъбилни вещества. 

Как ни действа?

Стимулира имунната система

Флавоноидите и фенолните киселини в прополиса са мощни натурални имуностимулатори. Те стимулират продукцията на антитела в кръвта с до близо 40%. Освен това увеличават активността на макрофагите – клетки, които представляват част от вродения имунитет при човека, но изпълняват и функцията на антиген представящи клетки, с което играят съществена роля и при адаптивния имунитет. Това придава на прополиса истински образ на антибиотично и антивирусно средство (особено при грип и херпес). 

Стопира и предпазва от инфекции

Благодарение на антибактериалните си свойства, прополисът е идеален противовъзпалителен агент. Може да се използва за превенция и третиране на инфекции на горните дихателни пътища (бронхити, назофарингити) и на уринарния тракт. Прополисът потиска активността и унищожава и микроорганизми като туберкулозния бацил, протозои, грипен вирус и хепатит. За разлика от химическите антибиотици, като натурален такъв, прополисът действа, без да натоварва бъбреците или да променя чревната флора.

Има силни антибактериални и антигъбични свойства

Също както пчелите използват прополиса за стерилизиране на кошера и за превенция на развитието на всякакви видове микроорганизми , тези антибактериални и антигъбични свойства ни предпазват от попадане и развитие на паразити в телата ни. Особено силно е действието му спрямо гъбични заболявания на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Прополисът има способността да повишава фагоцитозата – процеса на извеждане на чуждите тела от организма, което допринася за по-малкото натравяне на болното тяло.

Мощен антиоксидант 

Прополисът притежава уникални антиоксидантни свойства. Участва в пречистването на клетъчните мембрани, в нормализирането на дишането на клетките, а също и в контрола на размножаването на клетките в организма ни. 

Облекчава симптомите при алергия

Прополисът има способността да потиска действието на сезонните алергии. Учените установяват, че действа подобно на антихистамините – особено облекчава дразненията в носа и очите.

Полезен е при лечение на астма

Учените откриват, че благодарение на фенетиловия естер на кафеената киселина в прополиса се потискат възпалителния и имунния отговор при астматиците. Наблюдава се разреждане на усещането за стягане и тежест в гърдите.

Освен това, прополисът предпазва клетките от стареене, понижава холестерола, повишава броя на червените кръвни клетки, укрепва кръвоносните съдове и намалява нивата на кръвна захар.