Александър Квашневски: Ирина трябва да е следващият генерален секретар на ООН

Бил Ричардсън: Дошло е времето за жена лидер с опит и световна подкрепа, жена от България

 

Лидери от световна величина дойдоха в София, за да декларират пълната си подкрепа за кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Бившият президент на Полша Александър Квашневски и бившият посланик на САЩ в ООН Бил Ричардсън обявиха публично, че е крайно време световната организация

да има шеф жена

от Източна Европа

и тя да се казва

Ирина Бокова

Двамата, както и Лахдар Брахими - специален съветник на генералния директор на ЮНЕСКО, Гюрджан Тюрколу - президент на Комитета за световно наследство, Марк Донфрид - дирекстор на института за културна дипломация в Берлин, взеха участие в международната конференция “Борбата с насилието и екстремизма - нов план за сигурност в образованието и културата”. Конференцията бе организирана от ЮНЕСКО и Атлантическия клуб.

Моето мнение е, че именно Ирина Бокова трябва да е следващият генерален секретар на ООН, заяви Квашневски - емблематична фигура за Полша, оглавявал държавата два последователни мандата от 1995 до 2005 г. С управлението на организация като ООН, в която членуват 190 държави,

би се справила

само жена като

българката

Ирина Бокова, каза още полякът. Той шеговито напомни, че по-сложно май е само ръководството на ФИФА.

Бокова има идеи как се решават проблемите, тя притежава уникален подход, подчерта Квашневски.

Образованието е

факторът, който

ще обезоръжи

насилствения

екстремизъм,

заяви на конференцията Ирина Бокова. Тя изтъкна, че ЮНЕСКО инвестира сериозно в образованието на младите хора в Ирак, Сирия, Ливан, Йордания.

По думите ѝ само със сила не бихме могли да се противопоставим на омразата и нетолерантността. Светът днес има нужда от “меки действия”, с които да се води борба за сърцата и умовете на младите хора.

“Нито един човек не се ражда екстремист, а такъв се става. Младите хора днес при тези обстоятелства се учат да мразят, трябва да ги научим на мир”, каза още Бокова.

Тя посочи, че културата винаги е била жертва при война, но това, което виждаме днес, е нещо ново - опустошението и

нарочното

унищожаване

на културното

наследство

Трябва да защитим културното наследство на човечеството, това не са само камъни, тухли и сгради, а става въпрос за човешки същества, достойнство и идентичност, коментира Бокова.

Квашневски призова да се издигне решително ролята на образованието в борбата срещу екстремизма и насилието. На второ място той посочи примирението, което би трябвало решително да свали напрежението на големите конфликти.

Тон за примирение обаче трябва да дават политическите лидери, настоя Квашневски. За пример той посочи отношенията между неговата родина и Германия, както и дългия път на полско-еврейското примирение.

В основата на днешния екстремизъм стои бруталното невежество, каза Бил Ричардсън, посланик на САЩ в ООН в периода 1997-1998 г., бивш конгресмен и министър на енергетиката на САЩ.

“Даеш” не

обезглавява само

отделни хора,

а цяла една

цивилизация,

каза Ричардсън, визирайки престъпленията на радикалните ислямисти в Близкия изток и в Мали. Според него директното показване на обезглавяванията и разрушенията на културни паметници се прави съвсем умишлено, за да се всее страх, за да се уплаши светът.

Да спрем “Даеш”, означава

да спрем

невежеството

и страха,

категоричен бе Ричардсън. Той похвали “невероятната работа на Ирина Бокова по целия свят”.

Под нейното ръководство ЮНЕСКО застанала на първа линия в борбата със световния тероризъм. За времето, начело на световната организация, Бокова е успяла чувствително да я преобрази. За пример посланик Ричардсън посочи факта, че Белият дом и Държавният департамент са започнали да финансират ЮНЕСКО и да увеличават усилията си в подкрепа на организацията по света.

Убеден съм, че начело на ООН трябва да застане жена от Източна Европа, защото в дългата история на организацията са я оглавявали само мъже и никога лидер от този регион, каза още американецът.

Отчитайки прекрасната работа на Бокова в ЮНЕСКО, вярвам, че тя би могла да е най-добрият кандидат за поста, посочи още посланик Ричардсън.

Знам, че в САЩ

я уважават и

ценят,

добави той.

Дошло е време жена - лидер с опит, с подкрепа в световен мащаб, от Източна Европа и именно от България, да бъде избрана за генерален секретар на ООН, уточни американският дипломат. Аз се присъединявам към този многоброен хор от световни лидери, които смятат, че тази жена трябва да е Ирина Бокова, завърши речта си посланик Ричардсън.


Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова кани на трибуната на конференцията Бил Ричардсън, експосланик на САЩ в ООН, Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, и Александър Квашневски, бивш президент на Полша (от ляво на дясно). Турският посланик Сюлейман Гюкче също участва в работата на форума.

 

Започва търсенето на наследник на Бан Ки Мун

Македония и Хърватия вече пратиха имена. България не е готова с писмото

За първи път ООН има амбицията да вдигне завесата на секретността от процедурата за избор на нов генерален секретар на световната организация и да направи процеса прозрачен, съобщиха световните информационни агенции. Коментарът е по повод на обявения във вторник официален старт на кампанията за намиране на заместник на Бан Ки Мун, чийто мандат изтича в края на следващата година.

Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН изпратиха общо писмо, в което призовават всички 193 страни членки да предложат кандидатури за поста колкото е възможно по-скоро, предаде АП. Писмото е разпратено от името на председателите на Съвета за сигурност - посланичката на САЩ Саманта Пауър, и на Общото събрание - датчанина Могенс Люкетофт.

Люкетофт заяви на пресконференция, че писмото е адресирано до всичките 193 страни в ООН.

Имената и биографиите на кандидатите ще бъдат публично обявени и те ще могат да се явят на интервюта, подобни на интервютата за постъпване на работа в компаниите.

Така световната организация изпълни искането на много страни приемникът на Бан Ки Мун да бъде избран възможно най-прозрачно.

Съветът за сигурност и Общото събрание насърчават освен това страните да обмислят номиниране на жени.

Жените са поканени

наравно с мъжете

да се кандидатират”,

се казва в писмото. Всички досегашни генерални секретари в 70-годишната история на ООН са мъже.

“Ще има ли за първи път генерален секретар жена? Мнозина силно го желаят, след като ООН имаше осем генерални секретари мъже”, каза Люкетофт.

При подбора по традиция се набляга на “регионалното разнообразие”, т.е. на ротация на географски принцип. Така този път постът би трябвало да отиде в Източна Европа. Русия има такова изискване, но в писмото това не е посочено, коментира АП.

Сред спряганите имена са и тези на българките Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и Кристалина Георгиева, зам.-шефка на Еврокомисията. Бокова бе номинирана за български кандидат от правителството на Пламен Орешарски, а в началото на годината подкрепа за нея изрази и правителството на Бойко Борисов. “В момента, в който България подготви официално документите, ще бъдете уведомени”, коментираха вчера от МВнР кога ще бъде заявена българската кандидатура.

В писмото на председателите на двете ключови структури на световната организация се посочва, че трябва да се “издигнат кандидати, които са доказали своите лидерски качества и талант на ръководители, притежават богат опит в международните отношения, както и големи дипломатически, комуникационни и езикови умения”. Според документа те могат да бъдат издигани чрез формално уведомяване на председателя на Общото събрание и на Съвета за сигурност.

Досега генералният секретар бе определян от петте постоянни членки на Съвета за сигурност при затворени врати. 15-членният съвет, в който право на вето имат САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, обсъждаше непубликуван списък с имена и препоръчваше кандидат на Общото събрание. Сега е възможно препоръчаните кандидати да са няколко.

Служители в ООН заявили, че

очакват списъкът да

е готов през март

Съветът за сигурност ще започне процеса на селекция през юли и ще информира за него Общото събрание. Новият генерален секретар ще встъпи през януари 2017 г. за срок от 5 г.

Люкетофт каза, че ООН е получила вече имената на двама кандидати - бившия председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим от Македония и външната министърка на Хърватия Весна Пешич, добавя Ройтерс.

Според датчанина обаче 193-те държави по света ще могат да издигат своите кандидатури до края на юни 2016 г. Информационните агенции коментират, че изборът на генерален секретар всъщност отдавна е започнал зад кулисите.