Основен акцент в турските медии след вчерашната визита на премиера Ахмет Давутоглу в София е протестът на националистите от партия Атака.

Заглавията са почти еднакви – „Премиерът Давутоглу е в София, крайните националисти протестират“. Кореспонденцията на агенция „Доган“, цитирана от повечето медии, започва така: „Членове на партия Атака започнаха голяма протестна акция пред сградата на президентството в София заради еднодневното работно посещение на премиера Давутоглу. Крайните националисти обсадиха пространството пред сградата“.

По-нататък се уточнява, че турският министър-председател е пристигнал в българската столица със специален самолет заедно с вицепремиера Ялчън Акдоган, министрите на здравеопазването и на вътрешните работи Мехмет Мюезиноглу и Ефкан Ала, на външните работи Мевлют Чавушоглу, на транспорта, мореплаването и комуникациите Бинали Йълдъръм, както и много депутати. „Още от ранната сутрин крайните националисти от партия Атака с лидер Волен Сидеров започнаха да се събират около президентството.

Заради насрочената там в 16,15 ч. среща на Давутоглу с държавния глава Росен Плевнелиев полицията приложи засилени и широки мерки за сигурност. Близо 1 000 струпали се отпред националисти скандираха антитурски лозунги. За да се предотвратят напрежението и евентуални инциденти, при наближаването на часа за срещата там бяха изпратени още полицейски части“, отбелязват медиите.

Със същия акцент са и съобщенията в сайтовете на изселническите организации в Турция. Не е по-различно отразяването и на предишната му двудневна визита от 27-28 февруари 2014 г. в България, когато той успя да посети София, Пловдив и Шумен.

Проправителствените медии в южната съседка обаче се спират подробно на изявленията на Давутоглу пред журналистите в София, но без да пропускат и акцента от протеста на членовете и привържениците на Атака.