За първи път от 25 години насам България ще има министър на правосъдието, който не е завършил Юридическия факултет на Софийския университет.

Екатерина Захариева ще наследи не само труден ресор, но и огромни очаквания за радикална промяна в съдебната власт.

Кариерата й в държавното управление започна преди 6 години, като за този период тя успя да запише в биографията си зам.-министерски пост, най-високата позиция в президентската администрация и вицепремиер в двата служебни кабинета на Росен Плевнелиев.

Никога досега професионалният интерес на "дясната ръка на президента" не се беше допирал до реформата на съдебната власт, работата й в изпълнителната власт бе свързана само с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Самата Екатерина Захариева не е изразявала собствена позиция по промените в конституцията или проектозакона за съдебната власт, който се обсъжда в детайли вече повече от 6 месеца.

В тази връзка - никак не беше случайно, че номинацията й не бе придружена от подробна аргументация при представянето й от страна на Бойко Борисов.

Обяснението на премиера за нейната кандидатура беше, че тя е успяла да събере подкрепа от "всички участващи в управлението" след едноседмичните преговори в търсене на канидат за наследник на Христо Иванов.

Пост, за който меко казано нямаше желаещи.

Коя е Екатерина Захариева?

Екатерина Захариева е родена е на 8 август 1975 г. в Пазарджик. Завършила е местната Eзикова гимназия „Бертолт Брехт", а по-късно получава диплома за висше образование - магистър по "Право" от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Началото на юридическата й кариера датира от 2001 г., като две години работи като адвокат.

Прекъсва практиката си през 2003 г., когато е назначена за юрисконсулт в Министерството на околната среда и водите - по време на мандата на Долорес Арсенова (НДСВ).

Захариева остава в екоминистерството и след смяната на караула през 2005 г., когато министър става Джевдет Чакъров (ДПС).

През 2007 г. той я назначава за директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване" в МОСВ - пост, който заема до края на мандата на Тройната коалиция.

Дясната ръка на Плевнелиев

Политическата кариера на Екатерина Захариева започва през август 2009 г. като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството при министър Росен Плевнелиев.

Двамата излязоха заедно от МРРБ след победата на ГЕРБ на президентските избори.

Веднага след като Плевнелиев встъпи в длъжност, на 23 януари 2012 г. той назначи Захариева за главен секретар на президентската администрация.

Тя остана на тази позиция до март 2013 г., когато беше назначена от президента за вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебния кабинет на Марин Райков (след оставката на кабинета Борисов 1).

Веднага след формирането на новото редовно правителство на Пламен Орешарски, Захариева се върна в президнетската администрация - но този път на по-висок пост.

На 29 май 2013 г. тя стана началник на кабинета на президента - пост, овакантен само месец по-рано от Цветлин Йовчев.

Захариева беше една от малкото фигури от кабинета "Райков", които през август 2014 г. влязоха във второто служебно правителство на Росен Плевнелиев, оглавявано от Георги Близнашки.

Тя отново зае позицията на служебен вицепремиер, като този път ресорът й беше разширен с контрол върху икономическа политика и енергетиката.

В същото правителство Христо Иванов беше зам.-министър председател и министър на правосъдието, като отговаряше и за МВР и службите за сигурност, но самата Захариева нямаше пряко отношение към управлението на министерството на правосъдието или към разработването на актуализираната стратегия за съдебната реформа.

Семейството

Екатерина Захариева е съпруга на арх. Ангел Захариев - един от проектантите на Бизнес парк - София, съосновател на архитектурното бюро "А и А Архитекти" ООД.

Той е един от членовете на "Група Град" - група за натиск с критика срещу някои строителни и градоустройствени проекти в София по време на мандата на Петър Диков - като проекта за реконструкция на бул. "Витоша", конкурса за Централната градска част на София, проекта за Ларгото, пространството пред НДК и бъдещето на паметника "1300 години България", и др.

Захариев е един от проектантите на Бизнес парк София и на част от Резиденшъл парк София, които се управляваха от "Линднер Имобилиен Мениджмънт" ЕООД.

Дружеството се управляваше от Росен Плевнелиев до август 2009 г., когато той оглави МРРБ.

"А и А Архитекти" ООД е проектант на редица жилищни сгради, офис центрове, логистични и производствени бази. Един от последните им проекти е сградата на "Музейко".

Сестрата на Екатерина Захариева - Елисавета Класанова - е съосновател и управител на био-магазина "Слънце и луна" заедно със съпруга си Свилен Класанов.