Народното събрание гласува на трето четене Законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, който бе приет на първо гласуване на 23 септември, а на второ четене мина на 9 декември.
Промените подкрепиха 189 народни представители, „против” бяха 39 и един се въздържа.

ПГ на ГЕРБ, АБВ, ДПС, ПФ, БДЦ и Атака се обявиха „За” промените. Против беше единствено ПГ на БСП. Депутатите на РБ гласуваха „шарено”. ДСБ и някои депутати от гражданската квота в РБ отказаха да гласуват, и се водеха „отсъстващи”, макар че бяха в залата. Партията на Меглена Кунева-ДБГ гласува „За”, а Корман Исмаилов се въздържа.

По време на гласуването на конституционните промени в залата дойде и министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов, който бе и единственият представител на кабинета.

В отрицателен вот Янаки Стоилов от БСП обясни, че е гласувал против, защото промените нямат за цел да намалят нито политически диктуваните съдебни актове, нито купените. Промените, изтъкна Стоилов трябва да създават впечатление в българските граждани и ЕК,че все нещо се прави за реформиране на съдебната система. „Гласуването в тези промени разкри противоречието между две влиятелни групи в управлението в стремежа им за икономически и политическа власт в съдебната система. В този сблъсък надделяха ГЕРБ, ДПС и главният прокурор над РБ, министърът на правосъдието и част от съдиите. Вие, които гласувахте „За” носите отговорността сега за действия за подобряване на съдебната система, добави Янаки Стоилов.

На свой ред депутатът от БСП Таско Ерменков посочи, че БСП не е против съдебната реформа, но с това гласуване само се замазва положението. Още един път показвате, че мнозинството не защитава обикновения гражданин.

Народните представители приеха Висшият съдебен съвет да се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска. Последната трябва да се състои от 11 души. Петима от тях се избират от парламента, а останалите шестима се избират по следния начин: четирима от избрани от прокурорите, един - от следователите, плюс главния прокурор, така съотношението между парламентарна и прокурорска квота става 5 на 6.

Промените в конституцията на второ четене завършиха с оставката на правосъдния министър Христо Иванов, недоволен от резултата, от пренебрегването на инициативите му, особено от квотите в двете колегии на ВСС. Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък обяви, че се чувства излъган и че ГЕРБ не могат вече да разчитат на неговата подкрепа. След като шумно обяви от парламентарната трибуна, че подава оставката си, Иванов се насочи към сградата на Министерския съвет, за да я депозира пред премиера Бойко Борисов, който незабавно я прие. Иванов коментира, че е почувствал огромно облекчение обявявайки за оставката си и че по-хубав коледен подарък не би могъл да си направи.

Поправката на второ четене подкрепиха 204 депутати от всички парламентарни групи без Реформаторския блок и 3 независими, 12 бяха против, 11 се въздържаха.