Потребителите да купуват пиротехника и играчки само от регламентирани места, призова инж. Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

По думите му нарушенията, свързани с безопасността при детските играчки, намаляват, но остава проблемът с продуктите на битпазарите и в магазините за „1 лев“, където често се откриват нередности. „Говорим за традиционни магазини, които работят постоянно и са с утвърдено име, а не за магазини за 1 лев или някакви открити пазари или борси, където имаме много тежки проблеми“, обясни Цанков.

Той допълни, че същият проблем е налице и при пиротехниката.
Най-честото нарушение при играчките е липса на указание, деца на каква възраст могат да ги ползват. Друг проблем са незакрепени капаци за батерии. Има изрично изискване, ако е електрическа играчката, капакът за батерия задължително да бъде завит с винт, така че да не може да бъде отворен от дете и то да изкара батерията и евентуално да си я вкара в устата, тъй като е отровна. Следи се и за бои, с които се обработват детски играчки и които при близане от детето могат да предизвикат алергични реакции, каза още председателят на ДАМТН.

Той допълни, че агенцията проверява гирлянди, туристически продукти, играчки, както и фонтани и свещи за торти, които при горенето отделят токсични материали и после се консумират от потребителите. Относно пиротехническите изделия Цанков уточни, че първата проверка е документална, свързана с това, дали има инструкции за експлоатация. По думите му, ако се получи сигнал за опасност, се извършва тест на продукта.