Български паспорти са открити у двама членове на „Ислямска държава“, арестувани от турските власти при опит да преминат сирийско-турската граница. Това съобщава сайтът Haberler.com, като се позовава на статистика за задържаните на браздата джихадисти от януари до декември тази година, представена пред турски медии.

Информацията е публикувана в Haberler.com на 11 декември и гласи, че от началото на 2015-а граничарите в южната ни съседка са арестували общо 913 чужденци от 54 държави. Те всички са се били за ИД, но впоследствие са тръгнали към Европа.

Според 24rodopi.info в доклада изрично не е посочен етносът на задържаните. Така не може да стане ясно дали става дума за българи, или за чужденци, които са се сдобили с бг паспорти.

Докладът

Докладът на турските гранични власти съдържа данни за това как са се справили с опазването на браздата със Сирия. Анализът на Анкара показва, че нейните полицаи и военни, охраняващи границата, постигат добри резултати. Броят на арестуваните членове на „Ислямска държава“ се увеличава с 61 процента в сравнение с 2014 година. Посочено е още, че от терористите са иззети стотици оръжия, злато, пари в брой, бижута, както и няколко автомобила.