Германският канцлер Ангела Меркел получи вчера широка подкрепа за миграционната си политика на конгреса на нейния консервативен Християндемократически съюз в Карлсруе, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Тя обеща осезаемо намаляване на броя на мигрантите, идващи в Германия, с което направи отстъпка пред критиците, настояващи за по-твърд подход. Но в едночасовата си реч Меркел твърдо заяви, че ще продължи да търси споразумение сред страните от ЕС за справяне с кризата и отново отхвърли призивите Германия да предприеме по-агресивни едностранни действия, допълва американското издание.

"Ангела Меркел се поддава на натиска за ограничаване на броя на бежанците" е заглавието на британският в. "Дейли телеграф".

В дните преди конгреса в партията имаше открит бунт срещу Меркел с искане тя да затвори границите за бежанци или да наложи таван на броя им.
Но изглежда в последния момент е била постигната някаква договорка, тъй като партията й се обедини зад компромисен вариант - обещание за ограничаване на броя на бежанците, без определяне на горна граница, пише британският вестник.

Вестник "Ню Йорк таймс" избира обаче заглавие с противоположен акцент: "Меркел не се поддава на критиките на консерватори срещу бежанската й политика".
Със задкулисни маневри и силен призив към различните фракции в партията си, канцлерът Меркел заглуши критиките срещу отварянето на Германия за един милион бежанци. Тя отхвърли критиките на опонентите си, като обеща, че броят на бежанците ще спадне и каза, че те трябва да спазват германските закони и обичаи, пише американският вестник.

Меркел, чиято бежанска политика бе похвалена в цял свят, бе избрана за човек на годината от американското списание "Тайм" и британският вестник

"Файненшъл таймс". Вчерашната й реч обаче изненада поддръжниците на нейните политики:
"Мултикултурализмът води до паралелни общности и следователно е измама", каза тя. Въпреки че тези думи изглеждат нехарактерни за Меркел, тя вероятно би казала, че не си противоречи. Всъщност тя повтори нещо, което е заявявала още преди години, когато каза, че мултикултурализмът в Германия е "пълен провал", пише "Вашингтон пост".

С повтарянето на тази теза вчера тя целеше да успокои привържениците си, които са все по-разтревожени от притока на бежанци. Американският вестник също набляга на това, че Меркел е заявила, че новодошлите трябва да приемат германските ценности и култура и да уважават законите на страната.