Саудитска Арабия обяви създаването на ислямска военна коалиция от 34 страни, които ще се борят заедно срещу тероризма, предаде агенция Ройтерс.
"Саудитска Арабия създава ислямски военен съюз от 34 страни в борбата срещу тероризма", съобщи саудитският телевизионен канал съобщение „ArabiaTV”.

Според агенцията, коалицията ще включва Йордания, Египет, Турция, Катар и Пакистан. Командният щаб ще се намира в Рияд.
Държавната информационна агенция SPA съобщи, че коалицията ще включва мощни държави от Персийския залив, Египет и Турция, но с изключение на Иран.

"Коалицията ще се справи с " проблема на ислямския свят с тероризма и ще бъде партньор в световен мащаб на борбата с този бич", заяви саудитският министър на отбраната и заместник-престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд по време на пресконференция в Рияд.
Договорености ще бъдат направени за "координация с приятелски миролюбиви народи и международни организации в името на подкрепа на международните усилия за борба с тероризма”, добавя агенцията.

Повече от 10 други "ислямски държави" са изразили подкрепа за коалицията, включително Индонезия.

БГНЕС припомня, че САЩ призоваха за по-широко международно участие в борбата срещу групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Вашингтон предупреди, че Турция трябва да направи повече, за да контролира границите си със Сирия и Саудитска Арабия и страните от Персийския залив.

Коалицията ще се бори с "всяка терористична организация, която се появи”, каза Салман в отговор на въпрос дали ислямската коалиция ще се бори само с „Ислямска държава”.