МВР очаква още 4 млн. евро за компенсиране разходите по прием на бежанци. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутат, предаде репортер на БГНЕС. В края на ноември месец е изготвена апликационна форма по фонд “Убежище, миграция и интеграция”.

“В апликационната форма са включени дейности за издръжка, подобряване на условията на пребиваване и предоставяне на услуги на лицата, настанени в Специалния дом за настаняване на чужденци в Любимец”, посочва Бъчварова и добавя, че от Европейската комисия е получено “неформално положително становище за отпускане на допълнителни финансови средства”.

От отговора на Румяна Бъчварова става ясно още, че Държавната агенция за бежанците веднъж вече е получила безвъзмездна финансова помощ от ЕС в размер на 4,1 млн. евро. “Средствата са насочени директно към подобряване на условията на живот, повишаване на капацитета за прием и настаняване и подобряване на качеството на предоставяните услуги (медицински, административни и др.) на настанените лица в центровете на Държавната агенция за бежанците, включително в Харманли и село Пъстрогор”, пише вътрешният министър.