Тази година интересът към новите винетки е значителен, разбираема е причината - по-красиви са, с по-добър дизайн, повече защити и нова цена. С тези думи председателят на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) Лазар Лазаров започна представянето на винетки 2016 г.

От утре в продажба влизат 2 млн. броя от новите винетки за догодина. Те могат да бъдат намерени в по-големите бензиностанции, Български пощи и регионалните пунктове на АПИ. Новите винетки ще важат от 1 януари 2016 г. Седмичните и месечните винетки за 2015 г., обаче ще важат до януари 2016 г.

За дизайна на новите винетни стикери на заден фон са използвани архитектурни и исторически паметници, като Рилският манастир. Освен това, за да бъдат избегнати фалшификациите, са въведени и нови защити. Винетките ще имат защита по отношение на серийните номера и случайно генериран код, който ще отговаря всяка винетка. Ако винетният стикер не отговаря на този код, значи става дума за фалшификация.

Председателят на АПИ обясни, че към момента приходите от винетки за 2015 г. са 225 521 182 лв., като се отчита нарастване спрямо 2014 г. „Средствата от винетките не са достатъчни, за да бъде запълнена празнината за средствата за възстановяването на пътната мрежа. Повече от 8 години винетките седят с непроменена цена, което генерира недофинансиране на пътния сектор”, каза Лазаров.

Той обясни, че всяка година АПИ трябва да регенерира около 2000 км пътна мрежа, за да може тя да бъде като в европейските страни. „Това генерира около 720 млн. лв. за регенериране на 2000 км пътна мрежа на година. Направено е доста с малкото средства, които имаме в наличност”, добави Лазаров.