Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър не заради гласуването на промените в Конституцията, а заради скандала „Яневагейт”. Тези размисли сподели бившият служебен премиер Георги Близнашки пред бТВ.

Според него оттам е тръгнало разминаването между Иванов и министър-председателя.

"Христо Иванов не можеше да изведе реформата до успешен край, некомпетентен е в тази материя, с която се е захванал", каза още Близнашки, който беше съветник на ДПС по конституционните промени - "Това е една загубена година за съдебната реформа."
В тв изявата си той продължи да критикува подалия оставка правосъден министър. 

"В служебния кабинет Иванов ми беше натрапен, никога не бих работил с такъв човек, ако зависеше от мен, но така се случи", продължи Близнашки.
Според него главният прокурор далеч няма такова влияние върху хода на съдебната реформа, каквото Христо Иванов се опитва да представи. Той реши и да го похвали.

"Сотир Цацаров е много интелигентен юрист", каза още Близнашки.

За председателя на ВКС Лозан Панов, чиято реч е най-коментираното и споделяно нещо от петък, Близнашки също реши да бъде снизходителен, че е „наплашен и пречупен човек, който не буди доверие".

По повод скандала „Яневагейт” бившият служебен премиер определи записите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова като незаконни и дирижирани. Според него е важно кой е направил тези записи и "кой е ангажирал Ченалова с тези диалози", в които тя предразполага своята събеседничка да споделя определени неща.

"Не можете да предизвикате операция "Чисти ръце" на основата на незаконни записи, да преследваш благородни цели с незаконни средства",категоричен беше Близнашки.

Според него вицепремиерът Меглена Кунева е добър вариант за правосъден министър, а кабинетът „Борисов 2” ще оцелее.

"ДСБ сами не могат да влязат в парламента. Нека добре да си направят сметката. Неслучайно те са така раздвоени, защото имат страшно много хора във властта, след като близо 15-ина години стояха на студеното, те са твърде гладни за власт и всички онези възможности, които дава властта",посочи Близнашки.