Латвия започна да изгражда ограда по границата с Русия за борба с нелегалните имигранти, съобщи началникът на граничната служба на страната Нормундс Гарбарс.

„Латвия започва изграждането на оградата. В първия етап вече сме изградили ограда с дължина 10 км на местата, които се считат за най-опасните и трудни за контролиране на територията ни”, каза той в ефира на местната телевизия LNT. Там, където са издигнати заграждения, няма засечени нелегални мигранти. „Това означава, че имигрантите избягват тези области и преминаването им през тях вече е невъзможно”, обясни Гарбарс.

Вътрешният министър на Латвия Рихард Козловски по-рано съобщи, че за да спре нелегалния мигрантски поток планира да построи заграждения по границата с Русия с дължина от 90 км. Те ще бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение и сензорни системи.

Тази година за подобряването на източната граница на Латвия бяха отпуснати 500 000 евро, а през следващата година предвидените средства са в размер на 3 милиона евро.

Според Министерството на вътрешните работи за укрепване на източната граница на Латвия, през която от началото на годината са проникнали повече от 500 нелегални имигранти, в рамките на четири години трябват 17 милиона евро.